За бежанците, културата и образованието даде пари МС

Снимка: Infomreja.bg

18 000 000 лв. ще бъдат възстановени по бюджета на Министерството на културата

Правителството прие Постановление за възстановяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 г. и Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2022 г.

Съгласно постановлението, неусвоени средства в размер на 18 000 000 лв. ще бъдат възстановени по бюджета на Министерството на културата за 2022 г. и централизирани в централния бюджет.

Предлага се също така възстановените средства в размер на 18 000 000 лв. да бъдат предоставени за осигуряване на оптимални възможности за работа на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства след двугодишния период на ограничителни мерки, свързани с пандемията от Ковид-19. В тази връзка Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за изплащане на средства по допълнителен компонент за ограничена дейност с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка. Със средствата ще се осигурят възнагражденията на служителите и дължимите осигуровки.

Правителството одобри промени в разходите по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. за „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД в размер на 1 566 245 лв.

Средствата са предвидени за извършената обществена услуга - безплатен превоз на украински граждани под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване с железопътен и автобусен транспорт до определените населени места на отсядане.

Финансовият ресурс ще бъде осигурен от неусвоени до 30 септември 2022 г. безвъзмездни средства по линия на помощта за въздушните превозвачи.

Правителството одобри нови 4 428 450 лева за почивки на ученици по Националната програма „Отново заедно“. Със средствата се обезпечават пътуванията на над 4200 деца и учители от общо 372 училища в страната, одобрени за втория етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лева на участник, който включва 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни дейности.

4 007 700 лв. се насочват към 132 общини за финансиране на пътуванията на 3 486 ученици и 393 ръководители от 328 общински училища. Министерството на образованието и науката получава общо 381 500 лв. С тях ще бъде осигурена почивка на 286 ученици, водени от 30 ръководители от 32 държавни училища, на 10 деца и 2 ръководители от две духовни училища и на 40 ученици и 4 преподаватели от 7 частни училища. 39 250 лв. се предоставят и на Министерството на младежта и спорта, които представляват финансиране до 50% от одобрените суми.

„Отново заедно“ беше създадена през 2021 г. с решение на Министерския съвет. Целта е социализация и общуване на ученици и педагогически специалисти извън училищната и семейната среда за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от COVID-19.

Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на допълнително одобрени кандидати по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“. Правителството одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за 2022 г. за финансиране на разходи по Програмата. Плащането по настоящето Решение на Министерски съвет е в общ размер на 6 729 939,80 лв., съгласно приложения Списък № 11, неразделна част от проекта на Решение.

С приемането на настоящия проект на акт ще бъде дадена възможност да бъде одобрена и изплатена помощ по общо 300 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 507 519 нощувки, вкл. в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода, обхващащ времето от 01.09.2022 г. до 30.09.2022 г.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“ при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK