20 години затвор за рецидивист, убил възрастен мъж при грабеж

Снимка: ПРБ

Престъплението е извършено на 8 юни 2022 г. в с. Търнак, област Враца

С осъдителна присъда приключи дело по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца, срещу Г.Б. на първа съдебна инстанция. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършен от него при условията на опасен рецидив грабеж. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 199, ал. 2 от НК.

На 08.06.2022 г. подсъдимият Г.Б. влязъл в дома на 75-годишния С.Д. в с. Търнак, област Враца. Възрастният мъж живеел сам, бил трудно подвижен и почти сляп.

Г.Б. го нападнал, като му нанесъл множество удари с ръце и металния прът по главата и цялото тяло. Отнел от пострадалия сумата от 4 000 лева и напуснал местопрестъплението.

Впоследствие С.Д. бил открит в безпомощно състояние от негови близки и транспортиран до болница. Лечението му продължило в няколко клиники, но въпреки това пострадалият мъж починал.

Делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл. 371,т. 2 от НПК, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

В съответствие с разпоредбите на закона наложеното от съда наказание за извършеното престъпление „доживотен затвор“ следва да бъде намалено с една трета. След тази редукцията то е „лишаване от свобода“ за срок от 20 години при първоначален „строг режим“ на изтърпяване.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK