Превръщат жп гарата в Банско в модерен транспортен център и музей на теснолинейката

Снимки: Община Банско

Теснолинейката е единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България

Идеята за цялостно възстановяване и развитие на Родопската теснолинейка Септември - Добринище придобива все по-конкретни измерения. Централното управление на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД лансира концепция тя да бъде популяризирана като туристическа атракция и национална забележителност, в която гара Банско ще има специално място - както е било още при изграждането на линията, когато е построена като базов пункт за обслужване на подвижния състав, съобщиха от общинската администрация в курортния град.

Теснолинейката е единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България. Тя е с обща дължина 124,7 км и свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно на това място се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м н.в. От там, по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, минавайки през гр. Банско до крайната ѝ гара Добринище.

През изминалите дни беше извършен оглед на линията и инфраструктурата на гарите от представители на БДЖ-ПП, НКЖИ и народния представител Васил Тодев.

Целта на огледа е да бъде изготвен списък с дейности, които да залегнат в няколкогодишен план за възстановяване и развитите на родопското влакче, по който работим съвместно с Министерство на транспорта, сподели депутатът.

При проверката в Банско, към работната група се присъедини и секретарят на Общинската администрация Иван Докторов. Той сподели намерението на общинското ръководство, обсъдено с представители на ДП Национална компания Железопътна инфраструктура, за създаване на транспортен комуникационен център в района на ЖП гара Банско.

Районът на жп гарата в Банско е подходящ за тази цел, тъй като, освен железопътния транспорт с теснолинейката, на едно място ще бъдат организирани спирките за междуградските автобуси, общинските автобусни превози, маршрутните коли към хижа Вихрен и стоянка за такси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK