47 нарушения на пешеходци установиха при 10-дневна акция в Търговищко

Снимка: Infomreja.bg

От 20 до 30 март са проверени 2629 МПС и 2776 граждани

2629 МПС и 2776 граждани са проверили контролните органи в област Търговище в хода на проведена на територията й десетдневна превантивна акция (от 20 до 30 март т. г.) за осигуряване на пътната безопасност под наслов „Пешеходци“.

В хода й се извършваха засилени проверки относно спазване на правилата за движение от пешеходците и от водачите на МПС – спрямо пешеходците. Полицейските служители осъществяваха активен контрол в населените места с интензивно движение на МПС и пешеходци, както и в други рискови райони, а също – в районите на пешеходни пътеки, на спирки на обществения транспорт, на кръстовища, в близост до училища, детски градини и търговски центрове, съобщиха от ОДМВР-Търговище.

Освен служители на „Пътна полиция“ в екипите бяха включени и служители на „Териториална полиция“ и „Охрана на обществения ред“, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Основни акценти в контролната дейност бяха както нарушения, извършвани от пешеходци – внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно, преминаване при забранителен сигнал на светофарната уредба, и пресичане на нерегламентирани места, така и неосигуряване на предимство на пешеходците от водачите на МПС.

По време на превантивната акция полицейските екипи са установили 47 нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци. В огромната си част – 44 случая, тези нарушения са свързани с пресичане на пътното платно от пешеходците на нерегламентирани за това места. В други три случая се касае за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното от пешеходците.

В хода на операцията униформените полицейски служители са установили и 9 случая на неосигуряване на предимство на пешеходците от водачи на МПС.

За констатираните по време на проверките нарушения полицейските служители са съставили 241 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 943 глоби с фиш по Закона за движение по пътищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK