Възстановен е паметникът на Генчо Неделчев в с. Божица

Снимки: КИЦ- Босилеград

Това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско

Димитър Димитров от Босилеград възстанови паметникът на загиналия на 11 юли 1913г. в сраженията със сръбската армия в местността Панчин гроб български герой – поручик Генчо Неделчев, командир на 16-а рота от 2-ри Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия.

Паметникът се намира в двора на черквата "Св. Петър и Павел" в село Божица и е издигнат от съпругата му. След като местен жител миналата година откри и третия компонент, паметникът придоби почти естествения си вид.

Липсва още снимката на поручика върху вдлъбнатината на паметника. В цивилния си живот Генчо Неделчев е бил учител и снимката му вероятно може да се открие в българските архиви

Това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско от 435 български войници и офицери, загинали в боевете срещу сръбската армия от село Караманица до връх Стрешер от 28 юни до 18 юли 1913 година.

Всяка година на 11 юли представители на българските организации в Босилеград, родолюбиви българи и организации и Министерството на отбраната на Република България полагат венци и цветя на паметника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK