Байкушев: 6 786 000 лв. липсват от сметките на Община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Община Благоевград, каза още Байкушев, е длъжник и на доставчици на услуги

6 786 000 лв. липсват от сметките на Община Благоевград. Тепърва ще стане ясно къде са.

Това обяви на пресконференция новоизбраният кмет – Методи Байкушев. Той свика първата си след положената от него клетва пресконференция, на която обяви данни за финансовото състояние на Общината, както и част от лицата, които ще заемат временни длъжности до обявяването на новия ръководен екип.

Снощи, в 22 ч. Методи Байукшев сподели чрез публикацията във Фейсбук и първите си впечатления след встъпването му в кабинета на кмета.

Проведох над 15 срещи. Изчетох стотици страници доклади и справки. Добивам скоростно яснота за финансовото състояние на общината и напредъка по проектите…

П.П. Три първи впечатления от кметския кабинет:

1. Картините от стената липсват.

2. Тежка миризма на цигари се е пропила навсякъде.

3. Поредица от кметове не са ползвали компютър.

Днес, в 10 ч. сутринта, журналистите заварихме два лаптопа на бюрото на кмета, куп документи и опразнени стени.

Но какво каза Байкушев пред медиите, е по-важната тема!

След оперативка, свикана от него, с финансовия отдел на Общината, се оказва, че има „гигантска дупка“ от липси в общинската сметка.

Първата липса е от 4 269 000 лв., който са преведени от държавата по сметката на Община Благоевград, за укрепването на свлачището към парк „Бачиново“. Припомняме, че МС отпусна средствата след искане на бившия кмет Румен Томов, заради проливни дъждове, които блокираха през 2020 г. пътя със свлечена маса от кал и камъни.

Средствата са постъпили през 2021 г. и са целеви, тоест не могат да бъдат похарчени за друго, освен за укрепването, което и до днес така и не се състоя.

„Парите липсват по сметките“, каза Байкушев.

Още една сума липсва – от 524 000 лв., за ремонт на Камерната опера. Те също са отпуснати с решение на Министерския съвет.

И на последно място, но не по значение… За улица „Промишена“, която бе предвидена за ремонт, който впоследствие спря, са преведени на изпълнителя на проекта по сметката 1,5 млн. лв. Проектът е в размер на 3,5 млн. лв. Тоест разликата от 2 млн. лв., поети от държавата, липсва.

Общата сума е 6 786 000 лв., които тепърва ще се установява къде са, каза Байкушев.

Ще проследим къде са парите и ще дадем отчет. Още при обсъждането на бюджета предупредих, че Общината харчи твърде бързо, за да се похвали с проекти.

Той продължи с темата за финансите и средствата, които Общината е изразходвала за провеждането на местните избори. 4 352 000 лв. са стрували двата тура в общината, които до края на ноември трябва да бъдат разплатени. Държавата е дала на Общината 1 300 000 лв., а останалото институцията трябва да набави, за да се разплати по звената, които са били част от изборния процес.

В сметката на Общината обаче са останали само 480 000 лв.

Още днес, във фоайето на Общината, имаше опашка от хора, чакащи пред гишетата за „Местни данъци и такси“. Оказа се, че е задействана веднага процедурата по разплащането на сумите на членовете на СИК.

Откъде ще дойдат останалите средства, Байкушев заяви, че именно това ще е първото предизвикателство пред него.

Прогнозите, дадени от финансистите в Общината след оперативката, сочат, че до края на годината в институцията ще постъпят 3 млн. лв. Обаче! Текущите разходи на Общината – така че тя да не „затвори“ и улиците да не останат на тъмно, са в размер на 7 млн. лв.

Не само този „финансов апокалипсис“, но и проблемът с проектите стои на дневен ред пред кмета.

Първо, той обяви, че всички проекти не са в срок, тоест забавя се работата по тях.

И конкретно: има проблем с проекта за изграждане на анаеробната инсталация в депото при село Бучино. До края на годината инсталацията би трябвало да бъде завършена, но няма такива изгледи, а финансовите последици за Общината ще бъдат големи, ако се реализира този негативен сценарий.

„Нещата във финансов план за Общината и до края на тази, и до края на следващата година, изглеждат безнадеждни“, каза Байкушев.

Именно в днешния ден той ще свика всички лица, отговорни за проектите, за да изяснят състоянието им, а по-нататък се очаква и среща със строителния надзор и изпълнителите, както и посещение на самите обекти. Предвижда се и среща с директорите на дирекции, които да докладват за свършеното, за проблемите и да набележат конкретни решения.

В четвъртък пък Байкушев заминава за столицата, където има среща с представители на Министерството на финансите. Ще бъде изговорен вариант за отпускане на помощ от държавата в размер на около 3,5 млн. лв., с които да се покрият разноските по делото, заведено от фирмата изпълнител на проекта за басейна в кв. „Еленово“. Общината ще трябва да плати около 2,7 млн. лв.

На сайта на Общината пък ще се постави обява за търсене на външно финансиране.

Община Благоевград, каза още Байкушев, е длъжник и на доставчици на услуги. На тях трябва да разплати 1,3 млн. лв., иначе може да се стигне до съд.

Все още идват фактури за разплащане на тържествата по случай 5 октомври, които съвпаднаха с откриването на кампанията на един кандидат.

В същото време дългът на Община Благоевград по кредити от банки е в размер на 17,5 млн. лв. към 31 октомври.

Байкушев успокои, че пари за образование, здравеопазване и отбрана има и всички в тази сфера трябва да бъдат спокойни.

Вчера кметът се е запознал и с всички служители на общинската администрация.

„Помолих ги да са мой коректив, да ме критикуват, да бъдат открити. Оценката за тяхната работа ще бъде на база професионализма им. Политиката ни не е свързана с чистки. Искам да започнем на бял лист работата с тях и да отстъпи страхът, който е осезаем.“

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

 

Свлачище при пътя за Бачиново, Бодрост, Картала, 2020

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK