Възрастен турист почина на Малък мечи връх в Рила

Снимки: ПСС-Благоевград

Акцията е приключила в 21:30 ч. и починалият е бил предаден на екип от ЦСМП-Благоевград

Вчера в 19:00 часа в Планинската спасителна служба в Благоевград е получен сигнал за лежащ в безсъзнание турист, открит на Малък мечи връх.

Веднага към мястото се е отправил екип планински спасители и доктор, намиращи се в хижа „Македония“.

Въпреки бързото достигане до пострадалия с помощта на моторната шейна на хижата, управлявана от планинския спасител Димитър Груйчев, докторът само е констатирал, че туристът, който е 80-годишен мъж от София, е починал вероятно от инфаркт.

Екип от петима спасители, намиращи се в пост "Бодрост" (Карталска поляна), след обсъждане на ситуацията с РПУ2- Благоевград, се е отправил към мястото с две моторни шейни (служебна и лична на планинския спасител Кирил Чапов), за да помогнат на колегите си при транспорт на починалия и съпътстващите го двама роднини към към Карталска поляна.

За помощ при транспорт на роднините са се включили с две моторни шейни доброволците от града - Антон Кокалков и Златан Аврионов.

Акцията е приключила в 21:30 ч. и починалият е бил предаден на екип от ЦСМП-Благоевград.

Всички действия са били съгласувани с Дирекцията на НП Рила, съобщават от ПСС-Благоевград.

Участие са взели десет планински спасители (седем от отряд Благоевград и трима, включително д-р Албена Атанасова, случайно посетили хижа „Македония“.

Температурата в района е била минус 15 градуса.

От ПСС-Благоевград, напомнят на всички преминаващи през горна лифтова станция и билото към хижа „Македония“, че преходът е дълъг, няма добра зимна маркировка и при намалена видимост има опасност от изгубване и попадане в трудна ситуация.

Преходът през билото е само за добре подготвени физически и алпийско оборудвани туристи, предупреждават от ПСС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK