ФК „Кюстендил“ и ФК „Велбъжд“ се обединяват

Снимки: Община Кюстендил

Кюстендил има място за един силен отбор - както е било, и се надявам да бъде, обяви кметът инж. Огнян Атанасов

“В продължение на повече от едно десетилетие Кюстендил имаше два футболни клуба. През последните месеци, след встъпването ми в длъжност като кмет, поставих задача на моя екип да търсим вариант за обединение, защото винаги съм бил воден от сентенцията, че съединението прави силата и Кюстендил има място за един силен отбор - както е било, и се надявам да бъде. Днешната дата е специална за футбола и спорта в Кюстендил, защото сме тук, за да Ви съобщим една дългоочаквана новина - а именно, че ФК „Кюстендил“ и ФК „Велбъжд“ се обединяват".

Toва съобщи кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов по време на представяне на Концепция за развитието на футбола в Кюстендил за сезон 2024/2025.

Инж. Атанасов посочи, че до обединението на двата клуба се стигна след детайлни и продължителни преговори, като към настоящия момент се взема за правоприемник ФК „Кюстендил“ - тъй като мъжкият отбор на клуба се състезава в Югозападната Tрета лига и има изградена инфраструктура за детско юношеска школа, като там се състезават около 300 деца.

„За пръв път в последните 10 години Кюстендил ще има един клуб, с изградена професионална структура на управление, с ясни цели и единна методика за работата с децата и юношите, като тя ще бъде съобразена със съвременните изисквания за развитието на детско-юношеските школи", каза още кметът на Община Кюстендил.

По време на срещата ресорният зам.-кмет Кристиян Иванчов представи концепцията за развитието на Мъжкия отбор, като посочи, че отборът ще има професионална организация на управление с достатъчно на брой треньори, покриващи всички аспекти на подготовката и участието в Първенството на Югозападната трета лига за сезон 2024/2025 г. и подготовка за завръщането на Кюстендил в професионалния футбол.

Представена бе и структурата на отбора:

Играещ старши треньор: Даниел Младенов

Младенов започва кариерата си при мъжете в родния Велбъжд на 18 години. Преминава през ФК „Марек“ (Дупница), ФК „Пирин“ (Благоевград), ПФК „Левски“, ПСФК „Черноморец“ (Бургас), ПФК „Монтана“, ПФК „Черно море“ (Варна), ФК „Янтра“ (Габрово), ФК „Етър“ (Велико Търново), национален състезател.

Играещ спортно-технически директор: Димитър Илиев, който се завръща от ФК „Марек“. През годините Илиев е играл в ПФК „Монтана“, ФК „Пирин“ (Благоевград), ФК „Марек“ (Дупница), Акарнаикос (Гърция), ФК „Септември“ (Симитли), Пелистер (Македония).

Помощник треньор: Любомир Тончев, който се завръща в родния Кюстендил след дълги години на работа в отбора на ФК „Струмска слава“ – Радомир.

Помощник треньор, отговарящ за подготовката на вратарите: Красимир Петков, бивш национален състезател, играл във ФК „Велбъжд“, ПФК „Локомотив“ – Пловдив.

Кондиционен треньор: Румен Омерски, който ще отговаря и за физическата подготовка както на мъжкия отбор, така и на децата от школата.

Капитан на отбора: Боян Стойнев, който е юноша на ФК „Велбъжд“, играл в ФК „Марек“ (Дупница).

В отбора се завръщат редица кюстендилски футболисти с дългогодишен опит в Първа и Втора лига, а именно: Даниел Младенов, Димитър Илиев, Боян Стойнев, Александър Александров и Александър Михайлов, като до старта на подготовката ще бъде известен пълния списък имена на всички футболисти.

По време на срещата бе посочено, че пред мъжкия отбор стои целта за добро представяне през сезон 2024/2025 в Югозападната трета лига и атакуването на първото място с цел влизане в професионалния футбол.

Отборът ще стартира подготовката си на 26 юни.

Засегната бе още и темата за финансирането на обединения футболен клуб: мъжкият отбор ще разчита както на финансиране от страна на Община Кюстендил, така и на набирането на средства от спонсори и дарители, като на всеки един спонсор ще бъде отредено място за реклама на стадион „Осогово“.

„Обръщаме се към местния бизнес с апел за финансово подпомагане на отбора, защото само обединени заедно можем да постигнем целите си“, посочи зам.-кметът Иванчов, като допълни, че финансирането на мъжкия отбор ще става при прозрачни и ясни правила.

По време на срещата стана ясно още, че с цел подобряване на материалната база на стадиона, считано от 15 юни започват частични реконструкции както на терена, така и на съоръженията, като целта е създаване на максимално добри условия за провеждане на тренировки и футболни срещи.

„Изключително благодарен съм за поканата да работя за ФК "Кюстендил", както и че се стигна до споразумението за обединението на двата отбора. Благодаря на Управителния съвет на клуба, както и на Община Кюстендил, че ми гласува доверие. Надявам се да постигнем целите, които сме си поставили. Длъжни сме да опитаме да атакуваме Втора лига и догодина по това време да видим резултати", каза новият спортно-технически директор Димитър Илиев.

„Отдавна чакам това предложение към мен и моя щаб. Надявам се през цялата година да радваме феновете, защото футболът е за тях. Досега не виждах това в Кюстендил, но се надявам с хубавите игри и мачовете, които ще направим, да върнем хората на стадиона, защото футболът е за тях. Важно е да направим хубав отбор, за да може децата, които идват да гледат, да гледат професионален футбол и да бъдат мотивирани", каза Даниел Младенов и изрази надеждата си, че Кюстендил ще върне славата си на футболен град.

В знак на признателност за положените усилия за обединението на двата отбора Илиев и Младенов подариха футболни шалчета на клуба и клубна карта на кмета на Община Кюстендил инж. Атанасов и на председателя на Общински съвет Димитър Велинов.

Кметът инж. Атанасов представи структурата на детско-юношеска школа: "За мен винаги децата са били приоритет. Винаги съм смятал, че за да имаме силен мъжки отбор, трябва да имаме силна школа, а Кюстендил може да има силна школа", посочи той.

Шеф на детско-юношеската школа: Мартин Йорданов, който до момента беше старши треньор на мъжкия отбор на ФК „Кюстендил“. Представен бе и състав на треньорския щаб, като след обединението всяка възрастова група от школата ще има треньор - а не както е към момента всеки треньор да тренира 2 или повече възрастови групи.

Възрастите ще бъдат разделени в три подгрупи, които ще имат отделен отговорник. Групите младша и старша възраст, със стремеж максимално доближаване до стила и начина на игра на мъжкия отбор, което да доведе до максимално бързо преливане към мъжкия футбол.

Всеки един треньор, работещ в ДЮШ, ще има ясни задължения и ще обсъжда детайлно функционалното състояние на всяко едно дете от поверената му възрастова група с шефа на ДЮШ и спортно-техническия директор.

Методиката за работа на детско-юношеските школи ще бъде съобразена с всички съвременни изисквания за провеждане на #тренировки и футболни #срещи на водещите отбори в България и Европа.

Таксите за участие във всички възрастови групи остават 40 лв. на дете, като те ще се събират от шефа на детско-юношеската школа. Освободени от такси остават учащите в Спортното училище, социално слаби, всяко второ дете в семейството и деца, които са отсъствали по здравословни причини със знанието на треньора.

Обединеният ФК „Кюстендил“ ще има детско-юношеска школа с над 350 деца, като ще бъде създадена организация, така че всяко едно дете да бъде оценено съобразно неговите #умения и старанието му в тренировъчния процес.

"С новата структура и поставените цели пред мъжкия отбор се надяваме, че ще стимулираме все повече деца да искат да бъдат част от ДЮШ на ФК „Кюстендил“, за да можем да градим отбори, конкурентноспособни на водещите български клубове", посочи инж. Атанасов.

Той заяви още, че ще се работи по подобряване на състоянието на стадион „Странджата“ с цел подготовката на ДЮШ на тревни терени.

Представената по време на срещата концепция за развитието на футбола в Кюстендил през сезон 2024/2025 е изготвена с помощта на ФК "Велбъжд ю" и ФК "Кюстендил" и направена с цел завръщане на Кюстендил сред градовете, имащи отбори в професионалния футбол на България.

 

  1.  

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//