Млади творци получиха награди от кмета на Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Състоя се традиционната обща изложба на художниците в града

Кметът на Благоевград Методи Байкушев награди трима млади автори, победители в традиционната Обща изложба на ГХГ - Благоевград, над 45 творци представиха творби в различни жанрове

Обща традиционна изложба, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост и празник на Благоевград, бе открита днес в Градска художествена галерия.

Експозицията от 66 творби, представяща индивидуалния почерк на 45 автори от Благоевград и региона, бе посрещната от публиката с голям интерес.

„Изложбата дава възможност на творците да се състезават в различни жанрове – живопис, графика, скулптора и приложни изкуства. Журито бе изключително затруднено при селекцията на най-добрите творби и смело мога да кажа, че експозицията може да бъде представена и видяна и в други големи галерии в страната“, каза директорът на ГХГ Иван Милушев.

Наградите на отличените художници бяха връчени от кмета на Благоевград Методи Байкушев.

„Поздравявам Ви с настъпването на най-важния български празник - 24 май, който честваме преди всичко като празник на българската духовност. Именно заради това тази изложба се провежда вече 40 години в навечерието на тази светла дата. Това е доказателство, че духовността в България е жива. Силно се надявам, че светлината ще надделее. И както се казва в евангелието на Йоан „И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе“. Продължавайте чрез Вашите творби да ни помагате да преминаваме през трудностите “, каза кметът Методи Байкушев.

И тримата победители тази година са млади автори - Юлияна Сотирова, Димка Ставрева и Георги Славков, в категория „Живопис“.

Жури в състав: Елена Панайотова, представител на ръководството на СБХ, Деля Чаушева от СБХ и Иван Милушев, директор на ГХГ номинира най-добрите творби и отличи победителите.

Художникът Пламен Бонев бе награден с грамота за цялостен принос в областта на изобразителното изкуство по случай 70-годишния юбилей на твореца.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//