Хазната прибра 82 бона от колите на пияни!

Снимка: Telegraph.bg

Продадоха на търг 43 возила, средната им цена е 1900 лева

Държавата е успяла да прибере 82 288 лева от продажбата на отнети автомобили от пияни и дрогирани водачи. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова.

На Националната агенция за приходите са дадени за продажба общо 844 броя отнети в полза на държавата автомобили. От тях продадени на търг, включително изкупени от съсобственици, са 43. Това прави средна цена на продаден автомобил от малко над 1900 лева.

Подготвени за предстоящи продажби са още 278 превозни средства. А от отнетите коли 23 са предоставени на бюджетни организации да ги ползват. Както „Телеграф“ писа, въпросните автомобили, които се дават на различни ведомства за техните нужди, трябва да са с регистрация след февруари 2010 г., тъй като поддръжката на по-старите возила излиза твърде скъпа.

Както „Телеграф“ пръв съобщи, първата порция коли на пияни или дрогирани бяха сложени от НАП на тезгяха в края на миналата година. До продажба се стига само след влязло в сила съдебно решение за отнемане на возилата. След като бъдат дадени на НАП, на МПС-тата се прави оценка и се обявяват търговете. Първите два автомобила на тезгяха бяха стари - „Опел Астра“ и „Фолксваген Голф“ на по 24 и 27 г., които дори при ниската цена от 1000-1200 лева не успяха да намерят нови собственици още при първото наддаване. Впоследствие на търг бяха предложени още десетки автомобили, някои от които много по-нови и атрактивни.

Държавата започна да отнема автомобилите на хванати зад волана водачи, употребили алкохол или дрога, през август миналата година след влизането в сила на промени в Наказателния кодекс. /Telegraph.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//