Вицепрезидентът: Всяко време има своите битки

Снимки: Президентство

Йотова участва в отбелязването на 146-годишнината от Априлската епопея в Дряновския манастир

Априлската епопея не е само история и памет, която предаваме на децата си. Тя е и отговорност към историята, която пишем днес. Всяко време има своите битки. Нашата битка е за просперираща България, в която има справедливост и равноправие, в която всеки българин живее достойно, а не се чувства захвърлен извън борда. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване в Дряновския манастир на 146-годишнината от Априлската епопея.

„Незабравими са деветте дни на Дряновската епопея. Многочисленият враг спечели, но не успя да победи свободния духом български народ, който възкръсна от саможертвата на героите“, изтъкна Йотова. В словото си тя посочи, че в своята дълга история българският народ е оцелявал в храмовете на вярата, в манастирите и църквите, където са се родили българската писменост, книжнина и култура.

„Героите на Априлското въстание не са анонимни, имената им със златни букви са записани в епопеята на незабравимите“, подчерта вицепрезидентът. „Тези герои ни завещаха силната родова памет. Българската свобода не се роди случайно, запали се в тъмните робски векове от искрата на православната вяра, премина през образованието и културата и избухна в огъня на национално-освободителното движение“, посочи Йотова.

По думите й много малко народи по света се гордеят с такава славна история. „България не е малка, с една от най-дългите държавнически традиции е. Дадохме на славяните писменост, на нашите букви пишат над 300 млн. души. Да пазим тази идентичност, да се гордеем с нея и да реагираме на всеки, дръзнал да пренаписва историята“, призова вицепрезидентът.

Илияна Йотова присъства на панихида в храм „Св. Архангел Михаил“ и поднесе венец пред Паметника-костница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK