ПП-ДБ получи втория мандат и веднага го върна

Снимка: Стоп кадър

Папката прие предложеният за премиер Николай Денков

Обявете решението ви за кандидат за премиер, покани Румен Радев представителите на ПП-ДБ, който получиха втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 49-ото НС.

Нося папката с решението на партията ни. За мое огромно съжаление първият мандат бе провален, защото ГЕБ не си спазиха уговорката. Във втория мандат ние предлагаме академик Денков отново. Според нас изборите предстоят. Аз формално връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната, каза Кирил Петков.

Все пак Ви връчвам мандата и обявете решението си, каза Радев.

Можете да ползвате снимките и когато го връщам, пошегува се академик Николай Денков.

Аз ще го върна неизпълнен, защото в НС няма подкрепа за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ, която е до края на 2024. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на управлението. Коалицията ГЕРБ-ДПС иска избори. Нямаме съмнение, че преговорите бяха проформа със съзнанието за нови избори. Имаше индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък българите ще решат накъде да продължим – дали ще се върнем назад – при рекета и постната пица, или ще продължим към европейския път на България. Това е в момента, което можем да направим като политическа сила, заяви Денков, връщайки папката обратно на държавния глава.

Отново гражданите ще решат как да продължи държавата напред. И е важно в какви условия ще го решат. Не зная дали съзнавате какво се случи след промените в Конституцията, които и вие инициирахте. Тесният кръг от възможности за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече с оставката на заместник-омбудсмана, а тя бе единствената фигура, която не бе близка с никоя партия. И единствена, за която можем да твърдим, че нямаме несъвместимост. Как така г-жа Елена Чернева- Маркова реши да си подаде оставката. Как тя го реши днес?! Аз се учудих, че вие не реагирахте – трябваше да се попита как така точно вчера, имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване?! Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте, че ще получите служебен кабинет, който няма да е във ваша полза, каза Радев още.

Ние няма да участваме в преговори за трети мандат. Молбата ни е ако може да спестите 100 млн. и изборите да са 2 в 1, то моля да полежите тези усилилия. Те могат да се използват за по-добри цели. Защото не стига, че държавата отива в хаос, за това, че ГЕРБ-СДС се изметнаха от думата си, но нека народът да не плаща допълнително, каза Петков.

Аз напълно разбирам притесненията ви, но е късно за молбата, защото аз казах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията. Аз ще направя всичко възможно изборът на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат ограничени върху определянето на времевите параметри върху процеса за определяне на следващите избори. И вие ще разберете защо скоро ще ви поканя на консултации да се вземе решение. Съчувствам ви, но вие направихте тази институцията да не може да функционира както досега, допълни държавния глава.

Старата Конституция докара да имаме джуджета, нотариуси, елфи, всякакви приказни герои. Ние направихме промяна, която си струваше! Тези 100 млн. лв. нека ги спестим. Това е призивът към Вас, каза Петков.

Нямам намерение да влизам в гората на приказките. Не сезирах пред КС правосъдната реформа, а за другите реформи, защото тези промени ще доведат до кризи и едната криза чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите месеци, завърши Радев.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK