Министерството на външните работи излезе с остра позиция по повод думи на премиера на Албания Еди Рама.

То определя изказването му по време на Бледския форум на 29-30 август като "откровено антибългарски" и "базиращи се на невярното твърдение, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС".

Ведомството решително отхвърля направените от Рама внушения като неприемливи и непристойни за поведение на министър-председател на страна-кандидат за членство в ЕС.

"МВнР вече е изразявало своята позиция по повод антибългарската риторика на Еди Рама, която се превръща в траен рефрен на неговото политическо говорене Сега тя се съчетава и с антиевропейска насоченост и опит за принизяване на механизмите на европейския процес", посочва се в позицията на министерството ни.

Отбелязва се, че изказванията разкриват превратни разбирания за политическия смисъл на процеса на поставяне на отношенията в региона на европейски релси, съобщава news.bg.

Очевидно става въпрос или за липса на умения за европейско общуване, или за целенасочено подклаждане на антиевропейски настроения, заявяват от МВнР и допълват, че България си запазва правото да реагира по подходящ начин на поведението на албанския министър-председател съгласно принципите на международното и европейското право.

Впоследствие албанският премиер отговори на българското МВнР.

"Може би някой трябва да помогне на нашите приятели от българското външно министерство с гладък превод на изявлението ми в Блед за това как България блокира започването на преговори за членство на Албания и Северна Македония, когато всички останали най-накрая се съгласиха след осем дълги години! Просто повторих същите неща, които казах през юни", написа той в Туитър.

"Ако днес външното министерство на България не е имало нищо по-важно от публично изявление за нещо, което съм казал на Бледския стратегически форум, не мога да не го приема като голям комплимент за форума, включително и за себе си! Но сериозно, това е незаслужено", допълва още Рама.

Припомняме, през юни албанският премиер обвини българските власти, че държат Северна Македония за заложник. На критиките на властите ни след неговите забележки, той отговори: "Вие имате проблем с моя начин на изразяване, аз с начина, по който България иска да решава двустранните въпроси. Или вдигнете ветото, или ще ме търпите".

Тогава лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания и бивш премиер на Албания Сали Бериша се извини на българския народ за изказванията на премиера.