ДАНС и МОН нищят защо има изтичане на отговори на матурата

Снимка: Infomreja.bg

Сигнал за разпространяване на отговорите ден преди матурата получи и ИНФОМРЕЖА

Теч на отговорите от първия модул на матурата по БЕЛ днес. Това стана ясно от брифинг на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков.

В тази връзка МОН ще сезира ДАНС и полицията да се направи разследване за това откъде е дошъл течът. Цоков отговори на въпрос докога изпълнителната власт ще толерира порочната практика 15 минути след започването на матурата да има теч на информация по модули.

Министърът обясни, че затова е направена матурата на отделни модули, защото това, което е получено като теч на информация е само по първия модул от матурата. "Аз не казвам, че е нормално, но течът не е от МОН. В днешния ден имаше много хакерски атаки в министерството и до 14 ч. нямаше интернет, отчете проф. Цоков.

МОН заедно с ДАНС и полицията ще направят пълно разследване как е получен течът и как са излезли отговорите за първия модул на матурата.  

От bTV информират, че след 48 часа търсене са си купили верните отговори на въпросите от изпита от два източника. Искали им 140 - 200 лева.

От медията получили първите отговори от единия източник 16 минути след началото на днешната матура в затворена група във Viber с 15 членове. Останалите им били предоставени до 10:30 ч. В чат в социална мрежа другият източник също пратил първите отговори преди 9 часа. И двамата продавачи изпратили и темите, по които зрелостниците трябвало да пишат в момента. Единият дал и бонус - увод.

След публикуването на верните отговори от МОН се оказва, че в купените от единия източник при въпросите с избираем отговор има една грешка, а във варианта от другия продавач нямало несъответствия. От bTV получили верните отговори на първите 20 въпроса и от трети източник, с когото контактували, но без да платят нищо.

Един от продаващите отговорите на въпросите от изпита твърди, че му помагат учители.

В навечерието на първите държавни зрелостни изпити подобен сигнал бе изпратен и до ИНФОМРЕЖА. Родители и учители се свързаха с медията ни, притеснени, че в Средното училище в Банско отговорите на матурата ще бъдат сведени до зрелостниците преди началото на първия модул. На редакционния ни имейл постъпи апелът да бъде разгласено до обществеността, че в тоалетните на училището ще бъдат поставени отговорите от матурата. 

Нека проверяват сигнала. Знам откъде е подаден. Ние имаме и ученик със зрителна недостатъчност и очакваме МОН да следи точно този казус. Имаме разрешение от заместник-министъра на образованието за провеждането на това ДЗИ. Ние утре ще бъдем под много сериозен мониторинг, коментира пред ИНФОМРЕЖА ден преди провеждането на матурата по български език и литература директорът на СУ „Неофит Рилски“ в Банско - Елеонора Барякова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//