Девет кандидати за президентските избори в Северна Македония

Снимка: Infomreja.bg

Вторият кръг на президентските избори ще се произведе едновременно с парламентарните

Рекорден брой кандидати, девет, ще участват в президентските избори в Република Северна Македония. Според анализатори големият брой кандидати се дължи на решението вторият кръг на президентските избори да се произведе едновременно с парламентарните в Северна Македония на 8 май, което обуславя влиянието на резултатите от първия кръг на президентските избори, който ще се произведе на 24 април, върху парламентарните. 

Допълнително влияние върху изборния резултат ще окаже и решението на Държавната избирателна комисия кампанията за парламентарните избори да не спира в дните на размисъл за първия кръг от президентските избори. 

Следващият етап от подготовката за президентските избори в Република Северна Македония започва днес с началото на срока, в който кандидатите за участие в президентската надпревара започват да събират необходимите 10 хиляди подписа - условие да бъдат регистрирани техните кандидатури от Държавната избирателна комисия.

Два са вариантите, за да могат кандидат-президентите да получат възможност за участие в изборите - подписката с 10 хиляди избиратели или подписите на 30 депутати, които се внасят в Държавната избирателна комисия. Необходимият брой от 30 депутати в парламента на страната имат единствено СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, но професорът по конституционно право Гордана Силяновска-Давкова, която ще бъде кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че тя също ще събира подписи от избиратели. Такова намерение заяви и настоящият президент Стево Пендаровски, който все още не е официално обявен за кандидат на СДСМ на предстоящите избори. Всички медии в Северна Македония обаче съобщават за потвърждение от централата на СДСМ, че кандидатът му ще е настоящият президент.

Заради започващия днес срок за събиране на подписи в последните два дни политическите партии интензивно обявяваха своите кандидатури. Така преди началото на тази процедура в надпреварата за президент са обявени девет кандидатури.

Две от тях - Гордана Силяновска - Давкова ( ВМРО - ДПМН) и Биляна Ванковска ( Левица ) са на професори. В надпреварата се включиха и двама кметове - Стевчо Якимовски(ГРОМ)  и Максим Димитриевски (ЗНАМ). Трима са лекари - Буяр Османи (ДСИ) и Арбен Таравари (издигнат от коалицията на албанските опозиционни партии в страната) и независимият кандидат Вело Марковски, който пръв обяви кандидатурата си още през есента на миналата година. В последния момент стана ясно, че и Босненския демократичен съюз в Северна Македония ще участва в изборите с Мерсиха Смайлович, юрист и активист за граждански права.

Официално СДСМ ще обяви кандидатурата си до края на месеца, съобщи през седмицата председателят на партията Димитър Ковачевски, но че това ще бъде настоящият президент Стево Пендаровски, индиректно потвърди и първият вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич. 

„Нашият фокус е осигуряването на втория мандат на Стево Пендаровски, който трябва да донесе стабилност, сигурност и европейски път за страната”, каза вчера в изявление пред медиите той.

Срокът за събиране на подписи за кандидатите за президент ще продължи до 8 март съгласно графика на Държавната избирателна комисия в Северна Македония и се  извършва във всички 34 районни звена на Държавната избирателна комисия  и пред регистрирани в комисията нотариуси, упълномощени за това. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK