„Дръж се земьо, граовец те гази" в Перник

Снимки: Община Перник

Събитието се проведе по повод вписването на селското хоро в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство

В истински празник се превърна надиграването „Дръж се земьо, граовец те гази", организиран от сдружение „Локално наследство", което се проведе в Двореца на културата в Перник. Събитието се проведе по повод вписването на селското хоро в Пернишко в Националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.

Гости на празника бяха кметът на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му посланиците на Монголия , Сърбия и Палестина - Лхагвасурен Саянаа, Желко Йович и д-р Ал Мадбух, почетният консул на Малта Борислав Боянов, първият секретар на белгийското посолство Виен Де Вутерс Д`Оплиентер и директорът на полския културен институт и втори секретар на полското посолство Ивона Якушко-Дудка.

„Нашето граовско хоро идва от дълбините на времето и носи послание към бъдещето. То е онази невидима сила, която сродява поколенията и вдъхва жизнерадост в ежедневието. Традицията живее с неговата музика, празниците не минават без неговия ритъм. Селското хоро е музикалната емблема на Граово, тое част от перничани.

Когато чуеш граовското, когато се залюлееш в неговия ритъм, ти ставаш друг човек – прероден, възвисен, зареден с енергия", каза кметът Владимиров. Той добави, че е впечатлен от това, колко млади хора носят традицията в сърцата си и са се включили в събитието. Владимиров призова всички участници и гости да пазят българските традиции, защото те са тези, които правят народа ни уникален.

Преди празника представителите на дипломатическите мисии разговаряха с кмета на община Перник и екипът му за бъдещото сътрудничество в областта на културата, икономиката и обмяната на опит между градове в техните страни и Перник. Те посетиха и подземния минен музей, който е част от визията на общината за развитието на туризма в града ни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK