Полският президент критикува ЕК за блокирани еврофондове

Снимка: ЕПА

Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти, обяви той

Полският президент Анджей Дуда отправи критики срещу Европейската комисия по повод блокирането на европейски фондове за Полша, определяйки го като "опит за принудителна смяна на  управлението на страната", пише БНР.

"Нямам никакви съмнения какъв беше смисълът да се блокират парите от Националния план за възстановяване от Европейската комисия. Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти", каза Дуда при посещението си във Вилнюс. Той все пак отбеляза, че е готов за преговори за различни промени в полската съдебна система, но не приема да бъдат проверявани съдиите, назначени по време на неговия мандат.

Предишното правителство на Полша, водено от националистическата партия "Право и справедливост", влезе в спор с Европейския съюз относно съдебните реформи във Варшава и върховенството на закона, което доведе до замразяването на милиарди евро за Полша.

Новото проевропейско правителство на Доналд Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, си постави за цел да получи отново достъп до средствата като възстанови върховенството на закона, но се сблъсква със съпротива от поддръжници и съюзници на бившата управляваща партия, включително Дуда и някои високопоставени съдии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK