Около 50% от републиканците в САЩ не биха гласували за Тръмп, ако той бъде осъден

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отговори са дали 1 005 пълнолетни американци

Около половината от републиканците не биха гласували за Доналд Тръмп, ако той бъде осъден за престъпление, показва проучване на Reuters/Ipsos, приключило в четвъртък, което е знак за сериозните рискове, които правните му проблеми представляват за кандидатурата му за президент на САЩ през 2024 г., пише БНР.

Бившият президент и настоящ фаворит в надпреварата за номинация на републиканците за президентските избори през ноември догодина трябва да се яви в съда в четвъртък, за да бъде изправен пред федерални обвинения, че е ръководил заговор за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г.

Отделно той е обвинен в две други наказателни дела: едно в щатски съд в Ню Йорк, което се върти около тайни плащания на пари на актриса от филми за възрастни, како и друго във федералния съд, където е обвинен в запазване на чувствителни и класифицирани документи за националната сигурност, след като напусна поста си през януари 2021 г.

Двудневното проучване на Reuters/Ipsos попита респондентите дали биха гласували за Тръмп за президент през следващата година, ако той бъде "осъден за тежко престъпление от съдебни заседатели". Сред републиканците цели 45% казаха, че няма да гласуват за него, докато малко над 35% казаха, че ще го направят, а останалите посочиха, че не знаят как ще гласуват в този случай.

Запитани дали биха гласували за Тръмп, ако той "в момента излежава присъда в затвора", 52% от републиканците казаха, че не биха, а 28% заявиха, че биха гласували за него.

Тръмп обяви, че е невинен по всички дела срещу него и обвинява прокурорите в провеждане на "лов на вещици", който цели да провали кампанията му, напомня Ройтерс.

Две от делата срещу него бяха заведени от Министерството на правосъдието на САЩ, което предприе стъпки за изолиране на разследванията от политическо влияние. Делото в щата Ню Йорк се води от прокурор, който е избран от Демократическата партия.

Новото проучване показа, че републиканците като цяло симпатизират на тезата на Тръмп, че обвиненията са политическо преследване. 75% от анкетираните републиканци са съгласни с твърдението, че обвиненията срещу Тръмп са "политически мотивирани", докато 20% не са съгласни.

Около две трети от републиканците, или 66%, описаха като "неправдоподобно" последното обвинение на Тръмп, че е подбуждал към изборни измами, докато 29% казаха, че това изглежда достоверно, а останалите не бяха сигурни.

На въпрос как една присъда за престъпление ще повлияе на гласуването им в абстрактен смисъл, 71% от републиканците казаха, че не биха гласували за осъдения, но ако става въпроса за Тръмп, така са отговорили 52% от анкетираните републиканци.

Тръмп се възползва от своите обвинения, откакто първите от тях бяха повдигнати през април, увеличавайки преднината си в надпреварата за републиканска номинация пред най-близкия си съперник - губернатора на Флорида Рон Десантис.

Новото проучване на Reuters/Ipsos показа, че доминацията на Тръмп само нараства в тази надпревара, като той притежава 47% от подкрепата на републиканците, която е аналогична на тази при аналогично проучване през юли, докато делът на Десантис спадна с шест процентни пункта до едва 13%.

Анкетата на Reuters/Ipsos е проведена в цялата страна, събирайки отговори онлайн от 1 005 пълнолетни американци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK