15 лв. на ден ще плаща вече държавата за бежанец у нас

Снимка: Infomreja.bg

Мнението наа хотелиери за новата хуманитарна програма

Стартира новата хуманитарна програма за бежанците от Украйна. Държавата ще дава на хотелиерите по 15 лева на ден за човек. Ще се справят ли с новото предизвикателство, екип на Нова тв провери на място.

Средствата, които се отпускат по програмата до 31 август са оскъдни, споделя Вера Николова, която управлява хотел в Кранево, но смята, че ще може да ги компенсира. „15-те лева стигат само изцяло за най-необходимите разходи. Всички знаем какво означава 5 лв. на ден на човек за продукти”, казва тя и подчертава, че това ще се отрази и на менюто. „Ще има от всичко, но не толкова разнообразно, колкото беше”.

„Благодарим на България! Тук децата ни успяха да се обучават онлайн, да живеят спокойно и сега да почиват през ваканцията”, изрази благодарност Наталия Ивановна.

В курортен комплекс „Албена” са настанени около 1000 бежанци в 4 хотела, които продължават работа по новата програма. Красимира Стоянова е старши мениджър на отдел „Маркетинг и продажби“ в курортния комплекс. По думите й на хотелиерите ще им е изключително трудно с тези 15 лв. „За нас предимството е, че имаме голяма част от плодовете и зеленчуците свое производство, но пък има разходи като тока, които не можем да контролираме”, допълва Стоянова.

За 170 души продължава да се грижи Александра Джафарова. 40 на сто от тях са деца. Но и тя не знае докога ще издържи на финансовото предизвикателство. 

„Одобрените средства в момента ще принудят хотелиерите да работят 10-15 дни и когато се установи, че са недостатъчни, тези хора отново ще трябва да бъдат прелокирани на другите места”, смята Наталия Атанасова, която е управител на хотел в Балчик.

Компенсации поне за електроенергията, биха били в помощ на хотелиерите, които са решили да работят по новата програма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK