Два инициативни комитета учредиха в Благоевград: Искат деактуване на хижите от Парковете

Гласуване за учредяване на инициативите

От локална, темата стана национална

Първата национална гражданска инициатива за деактуване на две хижи в Рила и за промяна на алинеи от член 4 от Закона за държавната собственост бяха учредени в петък вечер в Благоевград.

Зад 180 делегати бяха регистрирани и гласуваха на събрание, организирано от Туристическо дружество „Айгидик“ и Българския туристически съюз.

Целта на срещата на планинари, туристи и представители на институции и дружества бе именно създаването на инициативни комитети: единият за внасяне на предложение до Министерския съвет за деактуване на хижите „Македония“ и „Чакалица“, за актуването им към БТС – ТД „Айгидик“, и третата инициатива: за внасяне на предложение в Народното събрание за промяна в Закона задържавната собственост за участието на национални организации по смисъла на чл. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

Председателят на ТД „Айгидик“ - Иван Големеев, заяви пред препълнената зала „22 септември“:

Само хижата остана блестяща в този разрушен град!

Пред хора, участвали в ремонта на хижата след падането на покрива ѝ, както и в други инициативи, Венцислав Велев – председател на БТС каза:

Знам, че пред НП „Рила“ няма друг избор, но НП е част от държавата и трябва да се уважава! Процедурата по търга е законосъобразна, но има разминаване между законовата и житейската справедливост!

Велев припомни историята на хижите от 1932 година насам и ролята на доброволците.

От трибуната се изказа и директорът на Дирекция на Националния парк „Рила“, която от 2016 година е собственик на хижата, актувана с решение на Областната управа в Благоевград.

Красимир Андонов точно и ясно обясни как се е стигнало до процедурата по актуване преди години и защо десетилетия назад не е предприеман подобен процес:

Заради актуализация на Плана за управление на Националния парк след инвентаризация се установи, че хижите „Македония“ и „Чакалица“ нямат собственост. Затова е предприето действието да бъдат актувани като част от НП, в чиято територия са. В момента те са собственост на държавата и ние като държавна институция трябва да гарантираме за това, че хижата няма да стане частна собственост. Съгласен съм, че трябва законът да се промени, за да нямат подобен проблем и други хижи.

Андонов бе категоричен, че в момента няма начин за деактуване на хижата, защото ако бъде деактувана, някой може да я придобие за собствени интереси.

Директорът обясни също така, защото от придобиването на хижата от Парка досега не е обявяван търг:

Процесът се забави, защото бяха водени дела, които бяха прекратени, а след тях бяха мислени варианти за реновинаренто на хижата по проекти, но това така и не стана, затова Паркът бе притиснат до стената и се наложи обявяването на търг, в който изрично са посочени определени условия, на които да отговоря наемателя – като опит за работа във високопланински обект.

Анднов каза, че търгът е скрит, а не публичен, тъй като ако е бил такъв, то може някой с други интереси да наддаде най-висока цена.

Гарантирам, че хижата ще се ползва само по предназначение и няма да се намесват частни интереси!, заключи Андонов.

Преди началото на събранието Велев каза пред медиите:

През цялото това време този обект е бил под патриномиума на Български туристически съюз и ТД „Айгидик“. Документи има запазени в нашия архив. През 2016 година по неясно какви подбуди Областна управа актува този обект като собственост на държавата. Ние искаме да се преустанови практиката – обекти, които са били собственост на Български туристически съюз и на туристическите ни дружества и да се раздават на частни фирми, било през държавата или общинските дружества. Има изгубени обекти по тази схема. В тази хижа през последните 3 години са вложени над 180 хил. лв. - ремонт, поддръжка и оборудване. В съседство има друга хижа, която се казва „Чакалица“. За нея няма никакъв интерес. Ако държавата е толкова инициативна и иска да ремонтира някакъв си обект, да го поддържа и да го оборудва, да го направили привлекателен, да ползва тази хижа. Там наистина ще се разберем и може да им я преотстъпим, за да я ремонтират и приведат във вид, който наистина може да е удобен за употреба от туристите. А защо точно хижа „Македония“ – защото е готова. Тя е направена. Тя е ключова хижа за БТС. Оттам минават всички пътеки, оттам минава Е4 – европейският маршрут. В този обект обслужваме адски много туристи. Много хора си мислят, че е изключително лесно високо в планината да стопанисваш хижа. В хижарството – това е трудоемка работа. Когато случайни хора попаднат в такива обекти, обикновено те замират. Нашата роля е да запазим обекти на БТС за българските туристи чрез нашите туристически дружества. Настояваме такива конкурси да бъдат прекратени от държавата и общината, за да могат туристическите обекти да обслужват туризма в България. В момента има обявен конкурс, но кой ще го спечели никой не може да каже. Нашето дружество в Благоевград участва в този конкурс, но ние не може да гарантираме, че те ще го спечелят. Всеки един малко по-заможен човек може да си позволи. Искаме деактуване на хижата и промяна на закона по такъв начин, че да може национални представителни организации да могат да вземат участие. За да се случи това, което искаме трябва да се променят няколко члена в закона, не са много по такъв начин, че да могат национално представените организации в България да могат да имат правото както общините, както Парковете да вземат имущество от държавата, което да стопанисват. Нямаме намерение да даваме владението над хижата. Тя е строена от туристи и ще остане за туристите.

ОЩЕ ЗА КАЗУСА ВИЖТЕ ТУК:

Парк "Рила": Търгът за хижа "Македония" няма да бъде спрян, статутът на хижата остава същият

НП "Рила" пусна хижа "Македония" на търг, ТД "Айгидик" иска имота

Няма други кандидати за хижа "Македония" освен ТД "Айгидик"

Иван Големеев - председател на ТД Айгидик
Димитър Груйчев - хижар на Македония
Снимка: Infomreja.bg
Регистрация на делегати
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK