Откриха изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ в храма на Майстора

Снимки: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

В 24 пана са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ беше открита в Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“ в Кюстендил. Тя е нов визуален проект, представящ разказ за знакови икони, върху който Държавният културен институт работи съвместно с екип изследователи медиевисти от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от декорацията на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана (на български и на англ. език) са показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви.

В изложбата са използвани снимки от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, както и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастир. В концепцията, освен от редица български манастири, са включени снимки и ценна информация от Манастир Ватопед и Иверски манастир – Гърция, Манастир Студеница – Сърбия, Манастир Савина – Черна гора, Манастир „Св. Йоан Владимир“ край Елбасан – Албания, Бигорски манастир – Р Северна Македония.

Накратко изложбата описва историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях.

Пред очите на посетителите на изложбата се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите. Изложбата ще бъде в Кюстендил до 31 октомври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd