92-годишният Манол Кирпиев от Мосомище е пример за трудолюбие и скромност

Снимка: личен архив

Затова се радва на обич и уважение

Тези дни един от най-възрастните хора в гоцеделчевското село Мосомище навърши 92 години.

Манол Кирпиев, чиито корени са в мървашкото село Тешово, е роден през 1929 година. Произхожда от бедно многолюдно семейство. Още малко момче, той е принуден да слугува на чужди хора, за да помага на родителите си.

По-късно, както много жители на планинските села, и той търси препитание в плодородното Неврокопско поле и се преселва в Мосомище. Тук продължава да се труди упорито и да бъде за пример сред съселяните си. В трудолюбие възпитава и трите си деца – сина и двете дъщери.

По това време в стопанството има нужда от трактористи и Манол Кирпиев решава да усвои тази професия. Не се притеснява, че учи заедно с децата си. Завършва и скоро разбира, че усилията му не са били напразни. Обиква професията и я упражнява до пенсионирането си.

Минава време и семейството успява да си построи хубава двуетажна къща. Родителите – Манол и Иванка, дават пример на децата си за живот в сговор и взаимно уважение. Доброжелателни са и към другите хора, на които винаги са готови да дадат храна и подслон.

Днес Манол Кирпиев се радва на трите си деца, на седем внуци и още толкова правнуци. Под един покрив е със сина и снахата, които с желание се грижат за него. А на празник всички идват да го поздравят!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK