Зарков с надежда новото НС да приеме докрай антикорупционния закон

Снимка: БГНЕС

Това е законопроект, който веднъж вече внесохме в НС, беше приет на първо четене, но стигна дотам

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Проектът е на Министерството на правосъдието, съобщават от МС.

След заседанието на кабинета министър Крум Зарков заяви:

„Ако погледнем етимологията на думата „корупция“, тя означава развала, разпад, гнилост на тъканите. Когато тази корупция обземе високите етажи на властта, разпадът обладава самата идея за държавност. 

Твърде дълго време диагнозата в България е поставена и твърде дълго време лечението се бави. Една от причините е, че лекуващите сами трябва да администрират горчивия хап върху себе си. Защото вече нямаме време за губене и защото нямаме нужда да ни се казва от чужбина какви са собствените ни проблеми, току-що МС за втори път одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности.

Какво ще направи този законопроект? 

  • Ще създаде орган, който да преследва корупцията в наказателно-правен смисъл, като я разследва. 
  • Ще разследва висшите етажи на властта и само тях. Ще ги разследва за корупционни престъпления и само за тях. Т.е. ще се съсредоточи там, където наистина боли. 
  • И за да не изпадне в нескончаемите обвинения, че за едни е чадър, а за други – бухалка, антикорупционната комисия ще бъде съставена по различен от досегашните начин. Тя ще е от 5 члена, които ще се избират от НС, от президента и от върховните съдилища. Тази комисия няма да има постоянен председател, а всеки от петимата ще е председател за 1 г. в общия им 5-годишен мандат. Идеята е всеки един от тях да знае, че друг, избран от друг орган, ще погледне същите преписки само след няколко месеца. 
  • Под тяхно ръководство ще работят разследващи инспектори, много от които ще дойдат от сега действащо звено в действащата КПКОНПИ. Те ще трябва да се организират така, че всички политици, които се кандидатират оттук нататък да заемат високи длъжности, за да разпределят публични средства, ще бъдат практически поставени под специално наблюдение.

Това е законопроект, който веднъж вече внесохме в НС, беше приет на първо четене, но стигна дотам. Да се надяваме, че новото събрание ще стигне до края на законопроекта, а новоизбраната комисия най-накрая ще ни отърве от болестта, която ни пречи да вървим напред като общество“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK