Епидемия и коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

Снимка: Infomreja.bg

Тестването ще бъде безплатно за определени групи пациенти

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.

На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи.

С промени в наредбата за имунизациите здравното министерство ще разреши първата ваксинация срещу коклюш да може да се направи на 45-ия ден след раждането на бебето и ще разпише като препоръчителна имунизацията на бременни срещу инфекцията.

Ще бъдат разширени и възможностите за безплатна диагностика – освен в Националния център по заразни и паразитни болести и столичното РЗИ, изследвания за наличие на коклюш ще се правят в лаборатории към университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, обясни доц. Ангел Кунчев.

Тестването ще бъде безплатно за определени групи пациенти.

Както беше обявено в началото на седмицата, при случаи на болни деца в училище, директорът ще преценява как да бъде изолирана съответната паралелка. Вариант е преминаването към онлайн обучение за две седмици. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//