НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница

Снимка: БГНЕС

На 30 април служебното правителство одобри решение за създаване на частна болница "Мама и аз" и часове по-късно го отмени

От Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата “Мама и аз”. На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова.

Становището гласи, че "ако оценката на потребностите на населението от медицинска помощ покаже необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране ще бъдат предвидени във финансовите планове на НЗОК за периода от 2026 г". 

На 27 ноември НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за МБАЛ “Мама и аз”. То е подписано от управителя Станимир Михайлов, пише БНР.

Според документа, ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от лечебното заведение нови дейности (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болницата за сключване на договор със здравната каса.

На 30 април служебното правителство одобри решение за създаване на частна болница "Мама и аз" и часове по-късно го отмени. Служебният премиер Димитър Главчев обясни, че аргументите за отмяната на решението са: общественото напрежение и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//