Министър Пенов: Само със солидарност можем да постигнем добри резултати в науката

Снимки: МОН

Това каза министърът на образованието и науката при посрещането на българския научноизследователски кораб

Само със солидарност в науката можем да постигнем добри научни резултати. Това каза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при посрещането на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който се завърна във Варна след успешно приключване на мисията си в Антарктида. Тя се финансира по Национална програма за полярни изследвания, подготвена от МОН.

„България дълго време бе подпомагана държава в нейните научни полярни изследвания. Благодарение на усилията на поколения учени, които държаха на нашата полярна мисия, сега чрез вас и чрез придобиването на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ ние станахме подпомагаща държава“, обърна се проф. Пенов към участниците в експедиция. „Вие допринесохте за това да се развие международното сътрудничество и сътрудничеството в тежки полярни условия. Така хора, които преди ни помагаха безвъзмездно – от испанската и чилийската база, сега са подпомогнати от нас“, добави министър Пенов.

Той посочи, че корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е част не само от българската, но и от европейската научноизследователска инфраструктура, съобщават от Министерство на отбраната. „С вашите познания, с помощта на научните изследователи, с опита, който придобихте, оттук нататък Вие можете да бъдете полезни не само за българската наука, но и за натрупване на знания в европейски и световен мащаб“, обърна се проф. Пенов към българските полярници.

Те бяха посрещнати на Морската гара във Варна от президента Румен Радев, министъра на отбраната

Димитър Стоянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кмета на Варна Иван Портних, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областния управител Марио Смърков, началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и много граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK