Атанас Атанасов: Ще върнем празна папка на президента за втория мандат

Снимка: Infomreja.bg

Съпредседателят на ПП-ДБ разказа, че е бил сплашван да не се занимава с реформи в службите за сигурност

Ген. Атанас Атанасов - съпредседател на ПП-ДБ обясни в студиото на "Денят започва", че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат.

"Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство. Вчера следобед ГЕРБ заявиха категорично, че не желаят да участват в преговори за втория мандат. Би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от нас. Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори."

Ген. Атанасов подчерта, че "отговорността за това, че отиваме на предсрочни парламентарни избори е категорично на ГЕРБ."

"Миналата година след тежки преговори ние направихме компромис и се съгласихме фактически да създадем коалиционно управление с политическата сила, която е наш антипод, с която ние се борихме преди това. И го направихме с оглед на националните интереси, в името на това България да има редовно управление, защото от тежката политическа криза от 3 години държавата ни беше забуксувала и във вътрешен, и във външен план и имаше нужда да се излезе от тази ситуация. Припомням, че декларацията, с която беше създадено правителството Денков, беше за 18 месеца управление, като се ротират само премиерът и вицепремиерът на деветия месец. В един момент започнаха претенции за властови позиции. В тази декларация е записано, че Денков трябваше да стане освен вицепремиер и министър на външните работи. Няма да влизам в подробности как бяха водени преговорите. Имаше два фокуса. Колегите от ГЕРБ отново ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции. Ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението за продължаване на съвместното ни управление, защото за нас са важни реформите."

Съпредседателят на ПП-ДБ подчерта, че въпросът кой да бъде на поста на вътрешен министър е бил обсъждан в самото начало на преговорите.

"Проблемът за МВР беше сложен още в първия ден, когато седнахме на преговорите. Очерта се от другата страна нямат никакво желание за реформа в службите, особено при сложната международна обстановка. На 300 км от границите ни има война, има заплахи за българската национална сигурност, нашият сектор за сигурност е неефективен, казано меко."

"Аз много мълчах в желанието си да имаме съвместно управление. Аз бях този , който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват. Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност. Бях сигнализиран от депутати ог ГЕРБ и ДПС за тази разработка и знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това."

На въпрос "По време на предизборната кампания ще чуем ли ПП-ДБ да казват категорично никога с ГЕРБ и с ДПС?", ген. Атанасов отговори:

"Не казвам такова нещо и категорично не смятам, че трябва да се слагат препятствия, които ще доведат до дълбока политическа криза. След изборите нека видим какво ще е разпределението на силите, ние ще очакваме от евроатлантическите ни партньори да приемат нашата програма за реформи."

Ген. Атанасов коментира епитета, който финансовият министър Асен Василев даде на Мария Габриел - "красивото лице на мафията".

"Питайте него. Стори ми се тази алегория провокативна".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK