Акад. Николай Денков поздрави новоизбраните ученически омбудсмани

Снимки: МС

Инициативата „Училищен омбудсман“ има за цел да стимулира ученическата активност

„С Вашето желание да свършите нещо полезно за другите около Вас създавате атмосферата, от която всички имаме нужда - за да живеем заедно, да се разбираме, да правим нещата, които всеки един от нас поотделно не би могъл, но заедно можем да направим много“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който  на специална церемония поздрави новоизбраните ученически омбудсмани от училища в цялата страна по инициатива на Център „Амалипе“. Министър-председателят специално благодари на организаторите на инициативата и на всички любознателни деца, включили се в нея, съобщават от Правителственат аинформационна служба.

Инициативата „Училищен омбудсман“ има за цел да стимулира ученическата активност, гражданското участие и самоуправление. Целта й е да повиши гражданската активност сред младежите и да ги запознае с правомощията на ученическия омбудсман. Повече от 30 училища вече проведоха избори и имат своите младежки омбудсмани.

„Диалогът между институциите и децата е не просто необходим. Той е ключов фактор за ефективното прилагане на правата на децата и създаване на условия за защита на техния най-добър интерес“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатовa. Тя допълни, че инициативата „Училищен омбудсман“ е в пълен синхрон с приоритета на Министерството на труда и социалната политика да чуваме гласа на децата, техните мнения, притеснения и предложения по въпросите, които са важни за тях и тяхното бъдеще.

“От Вашите съученици Вие сте получили не само доверие, но и възможност да се борите за техните и Вашите права. Това е изключително важно, защото наша обща цел е да направим такива промени, които да гарантират по-качествено образование - не само като резултати, измерени в оценки, но и като личностно развитие”, подчерта образователният министър проф. Галин Цоков. По думите му едно от най-важните неща е активното участие на учениците в този процес, а тази инициатива ги насърчава именно към това. “Вие сте лидери и като такива трябва да отстоявате ученическите права и отговорности, понякога в спор с учителите, директорите и дори с МОН. В тези дискусии се раждат новите лидери, с критично мислене и визия за промяна -  както на образователната система на България, така и на цялата страна”, каза още министърът на образованието и науката.

Събитието се състоя в Министерския съвет и на него присъстваха още заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова, както и н.пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия, н.пр. Реймунд Фурер, посланик на Конфедерация Швейцария в България и Андриа Брулет-Родригез, заместник – посланик на посолството на САЩ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK