АПИ събра над четвърт милион лева от глоби на тежки и извънгабаритни превозни средства

Снимка: iStock

Постъпленията са с около 20 % повече спрямо същия период на миналата година

Общо 289 151 лв. са събрани от глоби, наложени на тежки и извънгабаритни превозни средства до края на август, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

Постъпленията са с около 20% повече спрямо същия период на 2021 г., когато са събрани 240 937 лв.

От началото на годината са извършени около 7800 проверки по републиканската пътна мрежа в цялата страна. Целта е да се осигурят безопасни условия за движение по пътищата с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Проверяват се разрешителните документи на шофьорите и чрез мобилни електронни везни за поосово измерване на пътните превозни средства се установяват стойностите на допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

Не са изключение и случаите на превозни средства, при които се установява почти двойно тегло над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС - 40 тона. Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка.

При извършените проверки на превозни средства над 12 тона са съставени 299 акт за установяване на административни нарушения и са издадени 277 наказателни постановления за общо 583 600 лв. При нарушения по Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата и изискванията на наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства на нарушителя се съставя акт за установяване на административно нарушение и се издава наказателно постановление.

АПИ може да издава наказателни постановления и да налага глоби, които съгласно разпоредбите на Закона за пътищата са от 1000 до 5000 лв., а по Закона за движение по пътищата - от 500 лв. до 3000 лв.

Близо 3,5 млн. лв. са приходите от пътни такси и разрешителни от извънгабаритни и тежки превозни средства, събрани до края на август. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK