Кметът Огнян Атанасов: Децата в кюстендилските училища се хранят здравословно

Снимка: Infomreja.bg

Менюто за седмицата е разнообразно, коментира още кметът

Кметът на Община Кюстендил показа от какви продукти са произведени и как изглеждат подкрепителна закуска и обедно меню, сервирани днес на децата в кюстендилските училища.

Всеки ден в училище се сервира по една подкрепителна закуска. Менюто за седмицата е разнообразно, включени са сандвич с халва, питка с шунка, плод, солена курабийка, печен сандвич - мозайка, уточни кметът.

Подкрепителната закуска е държавно делегиран разход и държавата заплаща на ОП „Ученическо хранене“ 0.90 лв.

Подкрепителните закуски са направени с продукти по утвърден от държавата стандарт. Рецептата за подкрепителната закуска днес е следната: съдържа брашно по утвърден стандарт, колбас „Стара планина“, лютеница по браншови стандарт, масло, мая, олио по браншови стандарт, пълнозърнесто брашно по утвърден стандарт, сол, червен пипер и шунка „Стара планина“.

Рецептите са съобразени с хранителните потребности, националните препоръки за хранене и действащите нормативни актове за организирано хранене на децата в ученическа възраст.

Храните, приготвени за децата, не съдържат консерванти, оцветители и подсладители. „Със сигурност визуално са по- грозни от кроасаните, но са много по- здравословни и с по- качествени продукти от храните, които се предлагат в лъскава опаковка“, подчерта кметът.

Той посочи, че всяка храна се изготвя от инженер технолог, по рецептурник за ученическо хранене, който спазва пропорциите, които са по наръчник и съобразени с нуждите на децата, за да имат пълноценно хранене.

3.90 лв. е стойността на обяда на децата в училище - днес са получили супа от телешко месо с фиде, огретен с картофи и хляб по утвърден стандарт, а за десерт плод - в случая ябълка.

3.90 заплащат родителите, останалата част се поема от Община Кюстендил и бюджета на училищата.

Предстои изготвянето на каталог със снимки на храните, които се предлагат в ученическите столове, обяви още кметът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK