Член на СИК е ударил в гърдите избирател в благоевградско село

Снимка: Infomreja.bg

ОИК-Благоевград: 11 са сигналите от началото на изборния ден до 17 ч.

11 са сигналите от началото на изборния ден, подадени в ОИК-Благоевград.

В един от тях се твърди, че член на СИК е ударил в гърдите избирател и не го е допуснал да гласува. Жалбата е препратена до прокуратурата.

В ОИК Благоевград е постъпила жалба от Борислав Веселинов Ханджийски, кандидат за кмет на кметство с. Габрово от ПП „Съюз на свободните демократи“.

В жалбата се съдържат твърдения и се излагат данни за това, че заместник-председателя в 125 секция с. Габрово – Ивайло Илиев Иванов от КП „Продължаваме промяната – Демократична България“ кара хората да кажат за кого ще гласуват, за да може той да задраска квадратчето за гласуване. При направена забележка от представител на ПП „Съюз на свободните демократи“, че няма право да разкрива тайната на вота, той се е държал изключително арогантно и дори е стигнал до физическа саморазправа – блъскане с юмрук в гърдите към лицето Татяна Веселинова Ханджийска. Твърди се, че има свидетел на извършеното деяние и се моли да се предприемат мерки.

На свое заседание на 29.10.2023г., ОИК Благоевград се запозна със съдържанието на процесната жалба, като счита, че компетентни да установят соченото в същата са органите на МВР.

В ОИК Благоевград е постъпил и сигнал от Ваня Кромбоа, упълномощен представител на КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

В сигнала се твърди, че около 12.10 в Благоевград, в двора на Второ основно училище „Димитър Благоев“, кандидатът за общински съветник от листата на МК „ВМРО-БНД (Български Гласъ)“ Петър Сотиров Михтарски, лицето е прекарало значително време в разговори с граждани пред секцията и е дочут да използва фразата „Внимавай да не объркаш гласуването“. Приложен е и снимков материал.

Извършена е проверка на място от страна на членове на ОИК – Благоевград в двора на горецитираното училище. Установено е, че лицето Петър Сотиров Михтарски се намира в двора на училището, но не извършва действия, представляващи агитация по смисъла на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс.

В три населени места – Дъбрава, Горно Хърсово и Българчево, са доставени още бюлетини, поради недостиг. Тези бюлетини са взети от други секции, в които е имало бюлетини в повече.

Активността към 17 ч. е 43% или малко под 28 000 души.

Прогнозата е, че активността в края на изборния ден ще е около 48%.

Създадена е организация за приемането на протоколите в сградата на Театъра в Благоевград, където е сформиран изчислителният център на ОИК.

Очаква се първата секция в Благоевград да се появи около 22 ч.

Всичко за изборния ден следете на страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK