Пожарът в землището на Сатовча е овладян

Снимки: ЮЗДП

Все още причината за огнената стихия е неизвестна

Часове наред продължи борбата с огнената стихия, като имаше реална опасност тя да стигне и до населеното място, съобщава БНР. 

Сигналът за пожара е подаден около обяд от служител на пожарната в Сатовча. Незабавно е направена организация в Държавното ловно стопанство "Дикчан" и са мобилизирани десетки огнеборци, споделя директорът Мурад Шикиров:

"Благодарение на адекватните реакции и от страна на нашето ловно стопанство, както и на "Пожарна безопасност и защита на населението", на общинската администрация на Сатовча, на доброволното формирование на село Сатовча огнената стихия бе овладяна".

Към 16.30 часа пожарът е овладян, а периметърът му е ограничен. Имало е обаче реална опасност силният вятър да пренесе огъня и към населеното място: 

"Много е важно да се отбележи, че се предотврати разпространението на огъня към населеното място. Такава опасност съществуваше към момента на действията на огнеборците и на нашите служители, като за момента няма опасност за населеното място. Във вътрешността още пушат тлеещи остатъци, на място са оставени дежурни служители на стопанството, които пазят периметъра от евентуално възобновяване на пожара". 

Зимата е нетипичен сезон за горски пожари, признава директорът на ДЛС "Дикчан" Мурад Шикиров. Каква е според него причината?

"Територията граничи с главен път, свързващ други села с общинския административен център в района Сатовча. Натоварен е трафикът оттам. Причината е неизвестна към настоящия момент, но тя при всички случаи касае човешко действие или бездействие".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK