4 години броят костенурките в Дефилето, изпълнителят получава 400 000 лв.

Костенурка в Дефилето след големия пожар през 2017

Обществената поръчка е отворена за кандидати

АПИ обяви обществена поръчка за провеждане на мониторинг на 4 вида влечуги в участъка на Е-79 през Кресненския пролом.

Изследването ще обхваща шипобедрена и шипоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок, които са предмет на опазване в защитена зона за местообитанията „Кресна-Илинденци“.

Срокът за подаване на офертите е 29 април.

Индикативната стойност е 400 хил. лв. без ДДС и средствата са осигурени от републиканския бюджет. Въз основа на данните от мониторинга върху популациите на различните видове влечуги ще се анализира числеността на популациите в района на Е-79, оценка на ефикасността на съоръженията за смекчаване на негативните ефекти върху фауната и т. н.

Мониторингът ще се осъществи за срок от 4 години.

Изследването обхваща четири вида влечуги – Шипобедрена костенурка /T. graeca/, Шипоопашата костенурка /T. hermanni/, Ивичест смок /E. quatuorlineata/ и Леопардов смок /Z. situla/, и тяхната смъртност в следствие на автомобилния трафик, наличието на фрагментация на популационните параметри, и популационните субпопулации от двете страни на път Е79.

Отчитането на данните да се проведе по цялата дължина на трасето, без да има произволно избрани участъци, върху които е съсредоточено вниманието на експертите. Отчитането може да се извърши чрез обхождане във всяка една от посоките на движението по цялата трасе на път Е-79 в Кресненския пролом.

Мониторинг на разходите на съоръженията за смекчаване на въздействието на околната среда /мрежи, водостоци и др./ – при посещение на всеки консултант инспектира и документира състоянието на съоръженията. Ако бъдат установени проблеми, те уведомяват възложителя.

Изследването да се проведе в рамките на три периода (условно наречени: пролетен, летен и есенен), както следва:

• пролетен сезон (15 март – 15 май);

• летен сезон (15 май – 15 юли);

• есенен сезон (1 септември – 31 октомври).

Ежеседмично /минимум по едно теренно посещение на седмица/ да се отчитат и маркират всички установени животински индивиди западно и точно от съществуващия път Е-79 в района на Кресненския пролом, включително да се отчитат и жертвите на автомобилния трафик. През първия период от мониторинга следва да се извършват по две теренни посещения на седмица. 

Допълнителни контролни отчитания да се провеждат веднъж за всеки период (сезон) в продължение на 5 последователни дни.

А какво ще трябва да съдържа информацията за влечугите?

В движението на протокола трябва да бъдат включени минимум следните данни:

• Секция за персоналните данни на експерта

• Дата

• Час

• Секция за метеорологични условия

• Кодиране на географските координати (в зависимост от избраната система за георефериране)

• Разстояние от главната линия на (в зависимост от избраната система за рефериране)

• Секция гео за характеристиките на установените индивиди от целевите видове с цялата необходима информация (онтогенетичен статус, пол, състояние)

• Евентуална допълнителна информация за установени видове други гръбначни животни

• Секцията показваща местообитанието в който е установен индивид

• Описание на евентуални други заплахи освен трафика

Кандидатът за участие в прокета ще трябва да подпише декларация, в която заявява, че:

Няма руско участие, надвишаващо ограниченията, поставени в чл. 5к, пар. 1 от Регламент на Съвета (EС) № 833/2014 г. относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.И че изпълнителят (кандидатът/ участникът), когото представлява (и никое от лицата, които са членове на обединението) не е руски гражданин, пребиваващо в Русия физическо лице или юридическо лице, образувание или орган, установени в Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK