Сигнал до прокуратурата за търговия с гробни места в София

Снимка: Столична община

Те са били продавани за тленни останки от други населени места, но само документално

Директорът на ОП “Гробищни паркове” внесе сигнал в прокуратурата за търговия с гробни места в София. Това стана ясно на брифинг в Столичната община, в който участва вр.и.д. Директор на общинското предприятие Румен Димитров, заместник-директорите на предприятието по сигурността и по административните въпроси - Десислав Недялков и Виолета Георгиева.

Схемата е за извършени продажби на гробни места за “вечни времена” чрез преместване на тленни останки на починали хора от други населени места в страната на територията на гробищните паркове в Столичната община, съобщи Румен Димитров. По думите му преместването е било фиктивно и само документално, като физически такова не е извършвано.

В общинското предприятие са постъпвали стотици заявления за преместване на тленни останки от други градове и за всички е получено разрешение от предишното ръководство. Заявленията са били с еднакъв текст, в който различни са били само имената на починалите и подателите.  

“Предишното ръководство на ОП “Гробищни паркове” обаче не е извършвало никаква проверка на фактите в заявленията и реално е покровителствало схемата. Лицата, които са заявявали преместване на тленни останки, са получавали нотариален акт за гробно място за “вечни времена” срещу 570 лева. Впоследствие вероятно са го преотстъпвали срещу много по-големи суми”, разясни директорът на общинското предприятие.

По думите на Румен Димитров един от най-скандалните случаите е свързан с фиктивно преместване на тленни останки на покойник, за когото е била извършена кремация.

“Два дни преди встъпването ми в длъжност на 10 януари 2024 г., в рамките на един ден са извършени 6 незаконни продажби на гробни места за “вечни времена”, съобщи директорът на общинското предприятие.

Димитров посочи още, че са спрени и други лоши практики – например погребване на хора в санитарните пространства между алеите. Липсват 2000 метра от оградата на парка, камери, охранителната фирма не си е вършила работата и е допускала да се извършват нередности. Така наречената “гробищна мафия” е била оставена безконтролно да върши злоупотреби, заяви също Димитров.

Цената на гробно място в Централни гробища поради дефицита, който тепърва ще се задълбочава, е десетки пъти по-голяма от цената по действащата наредба на Столична община, посочи също  Димитров.

Директорът на общинското предприятие каза, че поема ангажимент за пълна прозрачност - и към институциите, и към обществото. Той увери, че това няма да е последният сигнал, който ще бъде подаден. Той съобщи, че е получавал и заплахи във връзка с промените, които прави.

Като мерки за прозрачност на работата Димитров информира, че ще работи за дигитализация на данните. В момента целият архив и документация, с която разполага предприятието, се съхранява на хартия в папки, което отваря вратички за всякакви злоупотреби.

Дигитализирането на архива ще включва пълното заснемане на парковете и всяко гробно място. Това може да реши проблема със заличаването на гробни места и махането на паметниците и ще направи прозрачна дейността на предприятието. “Ще дигитализираме процесите и информацията, с която разполагаме,” информира Димитров. Той съобщи, че се изготвя пилотен проект за дигитализация и цифровизация на гробищен парк „Банкя – м. Полето“, като се проучват възможностите за реализация и финансиране.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK