Актриса от Благоевград е номинирана за званието "Заслужил гражданин"

Снимка: Жена на годината - Благоевград

Тя е постигнала много - и като театрал, и като педагог

Инициативен комитет от граждани предлага да бъде присъдено званието „Заслужил гражданин" на Юлия Василева Дживджорска - актриса от ДТ „Никола Вапцаров" - Благоевград и художествен ръководител на ДЮТ „Щурчо" към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград

Юлия Василева Дживджорска е родена на 29.06.1949 година в Благоевград. След завършване на ПГ „Св. св. Кирил и Методий" в Благоевград завършва, ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ през 1973 г. в класа по актьорско майсторство на Апостол Карамитев заедно с Велко  Кънев, Искра  Радева, Юрий  Ангелов  и други  известни  актьори. Започва професионалната си кариера в драматичните театри на Сливен и Монтана. В родния град се връща през 1979 г. за да претвори на сцената на благоевградския театър над 150 значими роли. В актьорската си игра е еднакво добра, както в драматичните, така и в комедийните си превъплъщения.

Известна е с пословичния си работохолизъм, с прецизно изпипване на всеки детайл, с дълбокото познаване на авторите, със самостоятелното търсене и откриване на дълбоките пластове в душевността на образите, които пресъздава. Успешно се реализира в няколко пълнометражни и телевизионни филми. Носител е на престижни театрални награди, макар на най-високо място да поставя обичта и признанието на публиката. Актриса с безспорни режисьорски заложби и педагогически талант, през 1979 г. поема трупата от деца към тогавашния Пионерски дом и вече 45 години тя възпитава в ръководените от нея театрални студии и школи много млади таланти, които останаха завинаги образовани почитатели на театралното изкуство, а някой от тях избраха и актьорската професия за свое призвание и съдба.

Ръководени от Дживджорска Детско-юношески театър „Щурчо" към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, през 2015 г. с постановката „Изпаднали от каруцата" по Йордан Радичков печели първа награда на Международния детски фестивал „Млади таланти", състоял се в Националния дворец на културата в София. В театралния форум са участвали 28 театрални състава, чийто изпълнения е оценявало професионално жури.

До 1990 г. детският театър на Юлия Дживджорска развива дейността си предимно като  художествено  слово  и  печели  много  награди.  включително  и  званието „Представителен". Спектакли на Детско-юношески театър „Щурчо" са награждавани на много национални форуми както и на Международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда" през 2010 г. куклената пиеса „Зайкова къщурка" получава I награда, а Юлиян Стоянов е обявен за най-добър актьор.

Любовта към словото, публиката, театъра и талантливите деца на Благоевград са движещата й сила през годините и изворът на нестихващата и енергия и хъс да работи, твори и осъществява подкрепа при организирането и провеждането на общински тържества и събития.

На 15 септември 2011 г. президентът Георги Първанов връчва на благоевградската актриса почетен знак на Президента на Република България за високи постижения в актьорското майсторство и значим принос към българската култура. През 2010 г. е отличена  с приза „Жена на годината на Благоевград". Юлия Дживджорска е номинирана за награда на IV национален конкурс за работещи в сферата на извънкласната дейност.

За своята дейност, като изявен деец с принос в развитието на културата, изкуството, образованието и науката в община Благоевград, през 2021 г. Юлия Дживджорска получава плакет на община Благоевград. Награждавана е с плакет за народен будител от община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//