Нейкова при Радев: ЦИК може да се справи с избори „2 в 1“

Снимка: Президентство

Възможни варианти са евровот на 9 юни, а парламентарен - на 23

ЦИК може да се справи с избори „2 в 1“, но две различни дати за двата вота са почти невъзможни.

Това обяви председателят на Централната избирателна комисия – Камелия Нейкова, която с нейни колеги бяха на среща с президента Румен Радев.

Държавният глава се поинтересува какви са минималните условия за изпълнение на хронограмата на Комисията, може ли за седмица да организира нови избори, има ли възможност за избори „2 в 1“.

За този вид вот Радев постави и под внимание, че ЦИК движи една процедура – тоест евроизборите, а сега „ще трябва да подходите по различен начин със софтуера, една или две карти, организация на СИК-овете. Предстои едно сериозно изпитание, но зависи от вас да сме убедени и да вземем правилното решение“, каза президентът.

Той обяви, че другата седмица предстои да издаде съответните укази за дата за евро- и предсрочни парламентарни избори.

Камелия Нейкова от своя страна обясни:

Смятаме, че ЦИК трябва да изказва становища за вариантите за избори, защото се тиражират различни сценарии в медиите и се създават хипотези и внушения, които объркват избирателите. Имам предвид конкретно за машинното гласуване.

За евроизборите: ЦИК е в голяма степен готова, тъй като датата бе ясна и още от началото на тази година ние се подготвяме. Обществената поръчка стартира на 15 март, вчера тя изтече, има само едно предложение. Ако изборите са 2 в 1 ще обявим нова, защото няма законова възможност настоящата да се измени.

Ако изборите на различни дати:

Ако разликата е една седмица, това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

В евроизборите резултатите се обявяват не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявяват имената на избраните депутати, а в изборите за НС резултатите се обявяват до 4, а имената – 7 дни след изборния ден. Това ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа и материали от СИК-вете в и извън страната, да се направи повторно въвеждане на всички резултати, да се направи анализ на числовите данни, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот. А по отношение на машинното гласуване, секциите извън страната няма да може машините да се върнат, за да бъдат свалени резултатите, да се заредят отново за новия вот, и да се върнат в чуждестранните секции, която задача се поема от МВнР. Разлика от една седмица е доста сериозна като затруднения за ЦИК и изборния процес.

Ако изборите са на една и съща дата – това ще спести разходи, но не всички, защото разходите за медийни пакети няма да бъдат спестени, но за логистика и помещения за секциите ще бъдат намалени.

Ако изборите се на различни дати, трябва да има сериозно време – между две и три седмици поне, за да се организират изборите спокойно.

Ако изборите за НС са първи, и предвид сроковете за резултатите, ще се получи, че в изборите за европарламент ще се обявяват имената на избраните депутати за новото НС, а някой от тях може да са кандидати за европарламента.

Колегата на Некова предупреди: Ако са избори 2 в 1 ще се сформира една РИК за двата избора, а ако са в различни дати, трябва да има отделни РИК.

Ако изборите са 2 в 1, партиите, регистрирани за двата вида избори, ще получат един и същи номер, което ще ги улесни при агитацията. Различните номера няма да е в полза за тях.

При различни дати за избори – в деня за размисъл ще продължи агитацията за народни представители и няма да може ЦИК да ги санкционира.

Радев общи, че избори за НС на 2 юни са невъзможни. Защото хронограмата на ЦИК е 60 дни и те са недостатъчни.

Ако има избори на различни дати, най-рано 23 юни е дата за избори за НС.

Тогава обаче в различни населени места на страната се провеждат частични местни избори след решения на ВАС за отстранени кметове или отказали се от поста.

Мисля, че ще се справим за избори 2 в 1, каза Нейкова, която каза, че документацията е подготвена, така че с първите си решения и изборните книжа и хронограма да ги възпроизведат.

На 5 април от 9.30 часа в президентът ще се срещне на „Дондуков“ 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, в изпълнение на чл. 99, ал.5 от Конституцията.

На 30 март Радев възложи на управителя на Сметната палата да предложи състав на служебно правителство.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK