Хора се извиха в Югозапада за Великден и Гергьовден

Снимка: Община Банско

Общините празнуват!

Пиринска България посрещна Великден и Гергьовден по традиционен за всяка община начин – с много веселие, емоции и разнообразна културна програма.

В Банско учениците от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” и тази година пресъздадоха народни ритуали, в чест на най-големия православен празник.

Под ръководството на Светла Барякова по стар обичай, учениците замесиха тестото за великденските хлябове, като символ на Христовото тяло и боядисаха яйца, за да почетат саможертвата на Спасителя, в името на човечеството.

Събитието уважи кметът Стойчо Баненски, зам. - кметовете Сашка Въчкова, Георги Доневичин, Магдалена Юсева, секретарят на общината Иван Докторов и общинските съветници Димитър Юлев, Иван Баряков и Костадин Мутафчиев.

Първото червено яйце получи кметът на Общината, който не скри радостта си да бъде с децата на Велики четвъртък.

Така, Велики четвъртък се превърна в истински празник на цветове и традиция.

Празничен концерт с участието на Здравко Мандаджиев бе подаръкът на ръководството на община Банско и читалище "Никола Вапцаров" за жителите и гостите на градa, по случай най - големия християнски празник - Великден.

Седем девойки, пременени в народни носии, раздадоха на всички присъстващи великденски яйца с послание за здраве, дълголетие и късмет.

Кметът на община Банско Стойчо Баненски поздрави присъстващите като им пожела: "Здраве, щастие и благополучие! Да се радват на богати трапези, на прекрасните празнични обичаи и да имат незабравими моменти с любимите си хора!

Нека светлината на Великден да възроди вярата и пречисти сърцата и умовете ни."

Традиционно бе проведено и надчукване с Великденски яйца.

Така на светлия християнски празник, Централният площад в Банско бе изпълнен с положителни емоции, песни, хора, смях и веселие.

И тази година Елешница сътвори най-красивия и най-обичания си празник. Началото на празника даде кметът на селото Владимир Фръндев, кметът на община Разлог Красимир Герчев поздрави всички с Възкресение Христово и уникалния празник на Елешница.

Фестивалът започна красиво – с гайда, с хляб и благопожелания. И за кратко време площадът се превърна в театър на неизчерпаемия български дух, в красива палитра на цветовете на българската традиционна носия, в огън, събрал енергията на любовта на елешничани – усмихнати, горди, красиви.

В кукерските групи на трите махали „Гуджилец“, „Плаж махала“ и „Средната махала“ участват и бебета, и млади, и стари, цели семейства, родове...Напред вървят млади жени – с хляба – за да е здрава и благословена българската земя, до тях - млади невести – с бебета – да се ражда, да има деца, за да има Елешница. И страшни - навлизат кукерите – пазачите на доброто, прокарващи светлината. За да тръгне след тях голямото, красиво елешнишко хоро.

Вълнуващ концерт-спектакъл "Нашият Великден" сътвориха за празника на празниците творците на село Баня.

В красивия декор на сцената на Старата Българска (Римска) баня, самодейците на читалището преведоха зрителите през годините - през спомените на възрастните, през ритуалите и наричанията, през песните и хорото, "грабенето" на момите на Св. Варвара - до мъжкото, на три етажа младо хоро.

Преведоха зрителите през годините, но и показаха бъдещето - с младите, които пазят и обичат традицията.

"Нашият Великден" споделиха кметът на община Разлог Красимир Герчев, зам. - кметовете Гергана Костова и Христо Зайков, общински съветници, жители и гости на село Баня.

Празникът откри кметът на селото Николай Ушев, с Великденски благопожелания към жителите и гостите се обърна кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Неусетно сцената се пренесе на площада и зрителите се хванаха на хорото.

Ден преди Великден, Сдружение „ДВАЛ“ Разлог, със съдействието на Община Разлог, организира за пореден път силен шампионат на тежковозните коне в България.

Въпреки дъжда и лошото време, над хиляда зрители аплодираха участието на всеки кон и неговия собственик, а така също и перфектната организация на сдружение „ДВАЛ“.

Целият ръководен екип на община Разлог, начело с кмета Красимир Герчев и неговите заместници Гергана Костова, Славчо Фарфаров и Христо Зайков уважиха събитието.

„Това е състезание, което се утвърди в годините, защото има перфектна организация и ясен регламент, затова има огромна публика и участници. “ – откри шампионата Красимир Герчев и пожела успех на състезанието и светли празници.

Управителят на сдружение „ДВАЛ“ Костадин Коцаков изненада кмета на община Разлог с плакет за личния му принос в организацията на шампионата през годините до днес.

Надтеглянето се състоя в 4 категории, разпределени по тегло на конете: до 500 кг; до 600 кг; до 700кг и до 800 кг, най-добрите бяха отличени с купи и медали.

Уникален концерт в Петрич за празника на града с участието на Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Мариана Попова, Милица Божинова, Стефан Илчев и Даниел Цочев снощи на сцената на градския площад.

Популярните изпълнители спечелиха сърцата на многобройната публика – жители и гости на Петрич. Прозвучаха обичани песни от репертоара на всеки един певец. И защото Петрич има големи таланти в музика, може да си позволи винаги нещо различно. Крум Крумов от ВС „Сгушена звездица“ с ръководител Таня Точева изпя в дует с Орлин Горанов песента „Дихание“, която донесе на Крум международна награда от конкурс в Литва. Дарованието ни в музиката - Елена Попова също излезе на сцената в родния си Петрич, за да поздрави съгражданите си за празника. Възпитаници на ЦПЛР ОДК – Петрич, на НЧ „Братя Миладинови -1914“ и на ВС „Сгушена звездица“ внесоха с изявата си снощи допълнителна пъстрота и красота на празнични концерт. Кметът на общината Димитър Бръчков припомни в словото си всеки елемент от герба на Петрич – герб, който показва силата и непоколебимостта на петричани, когато става въпрос за родния край. „Неслучайно и нашият празник е на Гергьовден – той ни допълва с мъжество, отговорност и решимост. Пътят, който сме поели за развитието на общината , ще има посока само когато имаме единодействие и единомислие, защото каузата ни е една – нашият Петрич“, посочи кметът в приветствените си думи. Официални гости на празника бяха депутатът Костадин Стойков, евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, председателят на ОбС – Петрич инж. Светла Данаилова, архиерейският наместник отец Павел, кметът на община Сандански Атанас Стоянов и кметът на община Струмяни Емил Илиев, общински съветници.

В навечерието на празника на Петрич – емоционални игри за децата от детските градини.

280 деца от детски градини се включиха в забавни състезателни игри днес на спортното игрище на ПГ „Пейо Яворов“. Свои отбори излъчиха: ДГ №1„Снежанка“, ДГ №2 „Здравец“, ДГ №2 „Звънче“, ДГ №3 „Слънце“, ДГ №3 „Детелина“, ДГ „Синчец“, с. Първомай и ДГ „Иглика“, с. Кърналово. Спортният празник се организира по традиция от Община Петрич в партньорство със Спортна академия – Благоевград, която изпълнява допълнителни образователни дейности – направление „Спорт“ в детските градини на територията на общината. Тези дейности се провеждат от треньори, които са от община Петрич.

В чест на празника на Петрич се състоя дългогодишното събитие „Парад на професиите в ПГИТ“, което подкрепиха отново приятели и партньори на училището. Добрата традиция включи подреждането на шатри, а златаровци презентираха със самочувствие професионалните си знания и умения. Тази година щандовете бяха:

Щанд „Кулинарията – професионализъм, вкус и магия“

Щанд на клуб „Да готвим с любов“

Великденско ателие

Щанд по барманство

Щанд „Любословие“

Ателие „Туризмът – отрасъл на бъдещето“

Ателие „Декупаж“

Екощанд

Щанд „Дигитални компетентности“

Колективът на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ подреди и благотворителна кулинарна изложба. Събраните средства от днешния ден ще бъдат дарени за лечението на г-жа Мая Точевска – дългогодишен учител в икономическата гимназия. Зам.-кметът Нина Попова поздрави учителите и учениците от ПГИТ.

Голям великденски концерт събра гражданите и гостите на Белица за да посрещнат Христовото Възкресение.

Големият площад на малкия планински град се изпълни с многобройна публика. Талантливата фолклорна певица Радостина Паньова изпълни душите и сърцата на хората с китка от песни от пиринския край и нейни- авторски. Кръшни български хора се извиха на мегдана от танцова формация

“Искърска плетеница“ и местната общност. С нов репертоар се представи и Фолклорен ансамбъл-Белица. А оценката за тях бе възхищението на многобройната публика. Поздравително слово от името на кмета на Община Белица изнесе заместник кмета на общината - Сабит Гагъм.

Снимка: Община Разлог, село Баня
Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Белица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//