Новоизбраните кметове в Кюстендилско се срещнаха с областния управител

Пресцентър ОА - Кюстендил

Първа по рода си съвместна работна среща проведоха новоизбраните кметове

На среща при областния управител на Кюстендил кметове и председатели на ОбС поискаха централната и местната власт да работят в синхрон по важните за региона приоритети.

Първа по рода си съвместна работна среща проведоха новоизбраните кметове на общини, председатели на общински съвети, четиримата народни представители и областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Получи се жива и градивна дискусия, по време на която всеки присъстващ сподели интересуващите го въпроси, както и проблемните казуси в неговата община. Стари и нови кметове и общински председатели обмениха помежду си идеи и практики, които са успешно реализирани по места. 

Новоизбраните местни управници призоваха държавата и общините да работят в синхрон. По важните за региона проекти и теми те поискаха да има пълно единодействие и добра координация между местна, изпълнителна и законодателна власт. Пред четиримата депутати те настояха за законови промени по ключови теми и проблеми, като: сферата на ВиК услугите, липсата на регионално депо и извозването на отпадъците, проблемът с приютите и безстопанствените кучета, безпризорните селскостопански животни по пътищата, липсата на средства за почистване на речните корита и дерета. 

Сред обединяващите ги теми се откроиха: Планът за справедлив преход и социално-икономическото въздействие от него върху региона; изграждането на индустриален център край Бобов дол или в двете големи общини Кюстендил и Дупница; привличането на инвеститори и развитието на туризма, който може да бъде един от водещите отрасли в областта, чрез реализирането на мега проекта “Кюстендил - Сапарева баня”. “Трябва в една посока да отстояваме исканията си, за да постигнем оптимални решения по приоритетите и наболелите проблеми”, заяви Пандурски. 

 

“Надяваме се да намерим онзи баланс, при който да бъде защитен общественият интерес и интересът на държавата”, коментираха местните управници. По редица от поставените теми те срещнаха пълно разбиране и подкрепа от страна на народните представители Радослава Чеканска, Георги Стамов, Христо Терзийски и Димчо Димчев. Депутатите бяха категорични, че ще съдействат с каквото е по силите им и ще се борят в новия бюджет да има повече пари за общините. “За подкрепа при реализиране на проекти, за срещи и контакти с различни министерства и ведомства, винаги сме на ваше разположение”, заявиха депутатите. 

“Обстановката е трудна и трябва да се борим. Надявам се да работим в единодействие и ви призовавам да се приключи с противоборството от предизборната кампания. Вземете полезните идеи от вашите предшественици и ги приложете. Всеки е мислил в интерес на хората и своята община. Да не забравяме, че наши работодатели са хората и приоритет е да подобрим техния живот. Част сме от един отбор и този отбор трябва да върви напред”, с тези думи завърши срещата областният управител на Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK