Дадоха зелена светлина за проекти за неотложно възстановяване и почистване в Кюстендислко

Снимка: Infomreja.bg

Димитрова даде положително становище

Проекти за неотложни възстановителни дейности  на пет обекта в Кюстендилска област одобри областният управител Катя Димитрова. Положително становище областният управител дава за включването им в Годишната програма за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет / МКВПМС/. Искане за финансиране на четири обекта от общински администрации до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и един от Областна администрация-Кюстендил са подадени до МКВПМС. Четири от исканията са подадени от кмета на Община Бобов дол Елза Величкова. За един обект искането е подадено от областния управител Катя Димитрова, в изпълнение на правомощията й по поддържане проводимостта на речните легла по Закона за водите.  

Неотложните ремонти са на обща стойност 2 731 402, 87 лв. Четири от обектите, за които Общинските администрации са изготвили проекти, се намират на територията на община Бобов дол, а един – на територията на община Кюстендил. От най-мащабно възстановяване, за което са необходими 1 581 757,20 лв., се нуждаят коритата на р. Бобов дол, р. Връчва и р. Гребикал. Аварийно почистване е нужно на р. Бабинска река в землището на с. Бабино – на стойност 535 368,13 лв., р. Циган в гр. Бобов дол – на стойност 321 839,97 лв.  и на дере в землището на с. Големо село – на стойност 248 504,70 .    Областна администрация Кюстендил е изготвила проект за изпълнение на дейности по осигуряване проводимост на засегнат от вредното въздействие на водите речен участък на река Банщица в землище на с. Ябълково. Стойността на проекта е 43 933 лв. 

Постоянна комисия, назначена със заповед на областния управител, с  председател Гергана Михайлова – главен секретар при Областна администрация-Кюстендил и членове – инж. Антон Станоев – ст. инспектор в група ПКПД, РД ПБЗН-Кюстендил, Ясен Плачков – главен експерт в дирекция АКРРДС и Велизар Иванов – главен експерт, Дирекция АКРРДС  провери и петте обекта. При извършените огледи на място комисията установи влошено общо състояние и на петте обекта. В резултат на вредното въздействие на водите се наблюдават силно обрасли с храстовидна и дървесна растителност корита, което на места възпрепятства огледа на дъното. Установено е наличие на значителни количества наносни отложения и затлачени участъци, нарушен е профила на коритата в обследваните участъци, както и наличие на замърсявания от битови отпадъци, водещи до подприщвания и намаляване проводимостта;

Комисията предлага, за преодоляването на установените проблеми, да бъдат набелязани и реализирани мерки за възстановяване на засегнатите участъци, а именно:

  • Почистване от наноси, растителност и битови отпадъци на коритото в регулаторните граници на населеното място, като не се допуска изнасяне на инертни материали извън границите на речното легло, същите  да бъдат вложени за възстановяването на профила и увредените брегове в засегнатите участъци;

  • Възстановяване на напречния профил и укрепване на бреговете за предпазване от вредното въздействие на водите;

Целта е да се обезпечи риска от бъдещи наводнения при проливни и продължителни атмосферни валежи, които биха довели до прииждане на високи води и излизането им от коритата.

Комисията към Областна администрация-Кюстендил предстои да разгледа и други проекти за неотложни аварийно-възстановителни дейности на територията на областта. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK