В Световния ден на водата гимназисти посетиха пречистветелните станции в Кюстендил

Снимки: Кюстендилска вода

Инициативата е на управителя на водния оператор инж. Марио Нешев

С изнесен урок по биология, възпитаници на ПМГ „Проф. Еманиуил Иванов” в Кюстендил и „Кюстендилска вода” ЕООД отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. Инициативата е на управителя на водния оператор инж. Марио Нешев.

Учениците от X "б" клас заедно с преподавателката по биология Росица Везенкова, се запознаха с дейността на Пречиствателна станция за питейни води /ПСПВ/ - с. Жиленци и Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ - Кюстендил. Инж.химик Силвия Кирилова – ръководител на лабораторията в ПСПВ-с. Жиленци и началникът на ПСОВ-Кюстендил, Васил Милушев запознаха учениците с процесите на пречистване на питейните и отпадъчните води.

Пречиствателната станция за питейни води в Жиленци е изградена през 80-те години на XX век. Основните водохващания, от които се пречиства вода, са реките Лева, Орлова, Радушка, Воденичница, Мала и Глововска. Максималният капацитет на пречистване е 240 л./сек. Зоните, от които се извършват проби на питейната вода са общо 71, а района на пробовземане – до Рилски манастир.

Пречиствателна станция за отпадъчни води-Кюстендил е изградена през 1976 г., а през 2010 г. е извършен основен ремонт по европейски проект. В нея се извършва механично и биологично пречистване на отпадните води от гр. Кюстендил, при максимален капацитет 150 л./сек.

И двете съоръжения, които са част от „Кюстендилска вода” ЕООД, функционират под непрекъснат 24-часов контрол.

Световният ден на водата - 22 март, се отбелязва от 1993 г. насам, под егидата на ООН. Целта е да се привлече вниманието върху водата, като ценен ресурс, с фокус върху нейното качество и опазването й, както и важността на достъпа до питейна вода.

Тази година инициативата на ООН преминава под мотото „Ускоряване на промяната”, с акцент върху реконструкцията на водоснабдителни и канализационни системи, включително пречиствателни станции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za