До обяд - слънчево, след обяд - дъждовно с гръмотевични бури

Снимка: НИМХ

В 10 области на Северна България - жълт код за гръмотевици, в 12 области на Южна - за високи температури

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен. Ще се задържи горещо с максимални температури между 33° и 38°, в Северозападна България дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 29° и 32°; в София – около 31°.

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност е обявен за 10 области на страната за днес, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Търговище, София - област и Шумен.

За други 12 области е обявен жълт код за опасно високи температури. Това се отнася за областите Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. На места температурите ще достигат 38 градуса.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа до умерен, по билата и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 27°, на 2000 m - около 17°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад, ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°. Температурата на морската вода е 22°-24°, по-ниска е на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-ниско от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 48 мин. и залязва в 21 ч. и 5 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 17 мин. Луната в София залязва 1 ч. и 4 мин. и изгрява в 11 ч. и 28 мин. Фаза на луната: два дни преди първа четвърт. /НИМХ/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//