9 случая на коклюш са регистрирани в Благоевградско от януари досега

Снимка: Infomreja.bg

Ваксината срещу коклюш е сред задължителните

От началото на годината до момента в Благоевградска област са регистрирани девет случая на заболели от коклюш.

Това съобщи д-р Веселка Мончева пред ФОКУС, директор на дирекция "Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция.

От думите ѝ стана ясно, че по-голяма част от регистрираните случаи са в Благоевград. На въпрос, свързан с това има ли детски ясли, детски градини и паралелки в училища на територията на областта, които да са поставени под карантира, д-р Мончева обясни, че при коклюш карантинирането е по-различно от това, което е правено по време на пандемията от COVID-19.

"Децата продължават да посещават учебните заведения, но самите класове не се смесват с други класове в общи занимания. Самият клас се наблюдава в рамките на 14 дни от медицинско лице и ако имат някакви оплаквания, то децата и родителите биват насочвани към общопрактикуващия лекар“, добави д-р Мончева.

По отношение на това как може да се предпазим от коклюш, експертът в Регионалната здравна инспекция посочи, че това може да се случи чрез добре познатите ни маски, които използвахме по време на COVID-19. Ваксинацията е другото важно нещо, което не трябва да бъде пренебрегвано.

"Ваксината срещу коклюш е сред задължителните в имунизационни календар. Поставянето ѝ започва от втория месец на бебето, тоест същинската имуниация е на втори, трети и четвърти месец, след това има реимунизаци, която е след една година от третия прием, след това на шест години и на 12 години е последната реимунизация“, каза д-р Мончева.

По думите ѝ заболяването е най-опасно за малките деца, които в първия месец от раждането им все още не са имунизирани. "При тях най-тежко се наблюдава протичането на самото заболяване. Важно е да отбележим, че за сега обстановката спрямо коклюш в Благоевградска област е сравнително спокойна, защото всички случаи са леки.

Само три случаи от тях са хоспитализирани и в момента децата са здрави. Не трябва да се създава паника. Апелирам към всички родители да обърнат внимание на своите деца дали са имунизирани“, уточни тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//