Изчезналите деца: Мехмед и Абди, намерени в горите над Белица и Якоруда

Снимка: Infomreja.bg

Припомняме за две истории през последните 22 години в Югозапада

24 септември 2020 година. Подаден е сигнал до 112, че дете от Якоруда е изчезнало. Детето на две години. Мехемед е най-малкият в семейство Юркин. Майка му е бременна с четвърто дете. В рамките на точно 24 часа момчето е издирвано из града и в горите над Якоруда. Открито е на 20 км. от дома си наред гората от горския служител Муртаза Клечов, който правил редовния си обход по служба.

Според родителите на детето то е отличено, защото не може само да изкачи стръмния терен и да измине само толкова много километри.

На сигнала се отзовават планински спасители и над 70 униформени, както и доброволци от цялата област.

На разпит е привлечен бащата на Мехмед и дядо му, на когото е кръстено детето. Майката е разпита в дома си.

Знае се, че малкият беглец е бил с баба си, която за минути от двора влязла в дома си, ала детето изчезнало.

След медицински преглед, детето бе върнато на родителите си и до днес живее с тях – вече е на 4 години.

Какво остана неизказано по случая?

Заради дългове бащата на Мехмед скрил детето си в гората, тъй като го заплашвали, че ако не върне парите, детето му ще бъде отвлечено. Тази версия се ширеше из Якоруда в 24-часовото издирване на детето. Хората описваха семейството като бедно, малообразовано, многодетно. Майката има психически проблем, а лелята – сестра на бащата, е основен двигател за отглеждането на децата с помощта на родителите си.

Образуваното досъдебно производство бе приключено без да се установи как точно детето е изчезнало и се е озовало наред гората в близост до село Бунцево.

Няколко години по-рано

4-годишният Абди изчезна в Рила над Белица след като родителите му събирали сено от планинска нива. Абди бе намерен, а за оцеляването му на 2000 метра надморска височина се знае, че е пил вода от росата на лисата. Детето бе открито в сравнително добро здравословно състояние.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK