Радев: В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание

Снимка: Infomreja.bg

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог"

В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание.

Това каза президентът в коментар на днешното изказване на Бойко Борисов, че ще ГЕРБ излъчва преговорен екип за преговори за експертен кабинет.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог вежду политическите сили - от тях зависи дали и какво управление ще имаме - чакаме този диалог да продължи".

Президентът присъства на състезание между оператори на военни дронове в Казанлък.

Днес е исторически ден, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Държавният глава припомни, че на срещите си с ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили последователно е призовавал за въвеждането на такива системи в Българската армия. Във връзка с това президентската институция организира миналата година конференция на тази тема, с привличане на представители на Комисията по отбрана от 49-то Народно събрание, Министерството на отбраната, на видовете въоръжени сили, българската отбранителна индустрия и наука.

Президентът открои значението на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде пример с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа. По думите му без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция. „Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери“, подчерта държавният глава и изрази удовлетворение, че във Въоръжените ни сили най-сетне започват да се подготвят хора, които да управляват тези системи.

Румен Радев подчерта и необходимостта от промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Държавният глава изтъкна положителния ефект от разширената подготовката в българските висши военни училища и призова за изграждането на национален център, където да се подготвят оператори на дронове, като приветства първите стъпки и усилията в тази насока, които вече дават практически резултати.

„Това, за което настоявах отдавна, започна да се случва“, посочи президентът и добави, че макар големите и скъпи проекти за модернизацията на Българската армия, като закупуването на изтребители, кораби и бойни машини за пехотата, да са жизненоважни, с много по-малко средства могат да бъдат постигнати сериозни способности. „Убеден съм, че с потенциала, който видяхме днес, ще наваксаме изоставането“, каза още Румен Радев.

Държавният глава поздрави всички, допринесли за организацията на състезанието по управление на безпилотни летателни апарати, както и военнослужещите, показали  завидни умения по време на надпреварата. Състезанието се проведе в два етапа - „Майсторско пилотиране“ и „Разузнаване и ориентиране“, като участие взеха девет отбора от Стара Загора, Карлово, Благоевград, Плевен и Смолян. След края на надпреварата президентът връчи наградата на отбора победител в състезанието – 101-ви алпийски полк – Смолян.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//