Държавна агенция за закрила на детето проверява за пропуски училището на Ивана

Снимка: Infomreja.bg

Съученици на безследно изчезнала Ивана Георгиева са заплашвани в социалните мрежи

Държавна агенция за закрила на детето извърши проверка в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, където учи безследно изчезналата 17-годишна Ивана Георгиева от Дупница.

17-годишната ученичка е в неизвестност от 22-ри февруари, когато си тръгва от училище и оставя телефона си в класната стая.

ИНФОМРЕЖА направи запитване до ДАДЗ по случая, откъдето ни предоставиха следната информация:

„В края на месец февруари 2024 г. в учебното заведение е извършена проверка от ДАЗД, в рамките на която са проведени разговори с членове на персонала, ученици и с представители на местните институции, с цел събиране на информация и проучване на обстоятелствата около изчезването на момичето, осъществено е анкетно проучване за проявите и форми на агресия и насилие в училище сред деца от класа на изчезналата непълнолетна, разгледани са училищни документи.

Установено е, че през последните месеци са забелязани резки промени в поведението и външния вид на ученичката, оценени като необичайни от страна на педагогическите специалисти, за които не са били информирани органите за закрила на детето – с цел цялостно проучване и оценка на риска за момичето, консултиране и предоставяне на подкрепа на семейството. Съучениците на непълнолетната са споделили, че интересът към случая и интерпретациите в някои журналистически публикации, са провокирали агресивни коментари и негативни обществени настроения срещу класа, включително заплахи за саморазправа в социалните медии.

Понастоящем събраните данни от проверката се обработват в аналитичен доклад. Обобщените резултати, включително пропуските, ще бъдат сведени до знанието на училището, Регионалното управление на образованието – Кюстендил и администрацията на Община Дупница“, посочват в отговор до ИНФОМРЕЖА от Държавната агенция за закрила на детето.

А вече почти месец няма яснота къде е Ивана. До този момент се проведоха множество издирвателни акции от страна на полиция и доброволци в района на Дупнишко. Появиха се две следи от момичето – в деня на изчезването на ученичката беше открито якето й на главен път край Дупница, а малко по-късно беше сменена и профилната снимка на Ивана Георгиева във Фейсбук. Последва проверка от страна на органите на реда, резултатът от която не е оповестен пред медиите.  

На 15-ия ден от изчезването на момичето в Кюстендил пристигна и министър Калин Стоянов, който се запозна с проведените действия по издирването на ученичката. Преустановено беше претърсването на терен, но оперативните действия продължават, коментираха от полицията.

„Призоваваме ако някой е с детето да се обадят на нас. Няма да й се караме, няма да има никакви последствия“, заяви преди дни и майката на Ивана.

В Дупница се тиражира версията, че момичето може да е извън границите на страната, но към този момент тази информация не е потвърдена, а надеждата за нейното семейство е Ивана да се прибере жива и здрава!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK