С кукери, джумали и каба гайди бе открит дванадесетият Национален събор на овцевъдите в България

Снимка: БТА

Той се провежда край Петропавловския манастир

С ритуал за прогонване на злите сили, плодородие и берекет, направен от кукери джумали, и с изпълнения на оркестър "101 каба гайди" бе открито дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Той по традиция се провежда на поляните край манастира "Св. св. Петър и Павел" край Лясковец и тази година съвпадна с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Официалното откриване започна с празничен водосвет, отслужен от отец Антоний, изпълнение на песента "Когато бях овчарче" от 5-годишната Нейме Исмаил, а лентата прерязаха организаторът на събора Симеон Караколев, служебният заместник-министър на земеделието и храните Иван Капитанов и кметът на общината домакин Васил Христов.

Радвам се, че за дванадесети път откривам и приветствам хиляди участници и стотици хиляди посетители на петропавловските поляни. Още по-горд съм, че това е най-достойното представяне на овцевъдството и козевъдството за годината в България, каза Симеон Караколев, който също така е съпредседател в Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и съосновател на Българска аграрна камара. Той благодари за подкрепата за провеждането на това събитие на Министерство на земеделието и храните, както и на общините  Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново, и пожела на посетителите да отнесат вкъщи късче от емоцията на събора.

Присъствието ни тук показва нашето преклонение пред най-традиционния български поминък, каза в приветствието си кметът на Лясковец Васил Христов.

Този събор, като един от най-мащабните през годината в Календара на земеделските изложения, дава възможност на нашите овцевъди и козевъди да представят своята дейност и ние да се запознаем с животновъдството – един изключително тежък сектор, който се опитваме да подпомагаме с национални и европейски средства, каза заместник-министър Иван Капитанов.

Пред БТА той посочи, че през изминалата седмица са разплатени средствата по различни програми в помощ на фермерите и е стартирала информационната кампания за кандидатстването по директните плащания за 2024 година, като над 50 процента от заявленията са подадени в общинските земеделски служби.

По отношение на украинската помощ е изплатен първият транш изцяло на всички земеделски производители, каза той и допълни, че  временната рамка е удължена до края на 2024 година. По думите му, за да продължи помощта, необходимите средства са около 400 милиона лева, което означава, че неминуемо трябва да се мине през актуализация на разчетите в държавния бюджет в сектор "Земеделие". 

На официалното откриване на събора присъстваха още: заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов, заместник-областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, представители на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица, съпредседателите на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова и Деян Тодоров и др.

Трите дни на събора от 24-ти до 26-ти май ще са наситени с богата програма – специализирани изложения на животни, техника, оборудване, млечни продукти, фермерски състезания, етновъзстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти и хоротеки с участието на Николина Чакърдъкова, Иво Папазов – Ибряма, Жечка Сланинкова, Лилия Семкова и др.

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще отличи талантливи млади изпълнители, участващи в традиционния фолклорен конкурс  "Заблеяло ми агънце" на събора. Наградите "Единство в многообразието" ще са за деца и младежи в разделите "Народно пеене", "Танцово изкуство", "Народни инструменти" и "Нарисувай",  за да се поощрят техните таланти, по-нататъшното им развитие и интереса към изкуството. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//