Дългоочаквана новина: Читалището в село Мосомище ще бъде изцяло обновено

Снимка: Областен информационен център, Благоевград

Това се предвижда в Концепция за интегрирани териториални инвестиции

С представяне на две Концепции за интегрирани териториални инвестиции в Благоевград на 18 април стартира цикълът от обществени обсъждания, които Областен информационен център – Благоевград ще проведе на територията на Благоевградска област. Като част от Звено за публични консултации към Регионален съвет за развитие на Югозападен регион ОИЦ – Благоевград организира обществени обсъждания на пет КИТИ, преминали първи етап на оценка и предвиждащи изпълнение на дейности на територията на областта.

Обществените обсъждания на ОИЦ – Благоевград започнаха с представяне на КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0165 „Културата като инструмент за устойчиво развитие на туризъм, територии, общности и бизнес в ЮЗР “. По време на събитието Елена Михова  от Звено за публични консултации представи партниращите организации в концепцията, дейностите, заложени за изпълнение, и програмите, чрез които ще бъде осигурено финансиране.

КИТИ „Културата като инструмент за устойчиво развитие на туризъм, територии, общности и бизнес в ЮЗР “ е с водещ партньор ДТ «Никола Вапцаров» - Благоевград и ще се реализира в партньорство с общините Благоевград, Гоце Делчев и Симитли, две сдружения и едно търговско дружество с дейност в областта на туризма. Общата стойност на концепцията е малко над 11,5 млн. лева и в нея са заложени разнообразни мерки, които ще подпомогнат трансформирането на утвърдени културни институти в общините Благоевград, Гоце Делчев и Симитли в модерни средища, които да развиват изкуството и да привличат нови аудитории и партньори.

Наред с цялостното обновяване на сградата на благоевградския театър и читалището в село Мосомище, община Гоце Делчев, концепцията предвижда внедряване на предприемчиви дигитални решения и иновативни модели, които да допринесат за развитие на съвременния облик на културните институции и да провокират допълнителен интерес у зрителите. Заложено е и създаване на интегриран културно-туристически продукт чрез инвестиции в инфраструктура на територията на трите общини.

КИТИ № BG16FFPR003-2.001-0164  „Развитие на устойчив туризъм в прегръдките на Рила“ е насочена към подобряване на условията за развитие на устойчив планински туризъм в Рила планина, чрез използване на потенциала на територията за развитие на целогодишен туризъм. Водещ партньор е Община Благоевград, а партниращи организации са Община Белица, Прима Инвест БГ ООД и Сдружение „На Фокус“. В концепцията е заложено цялостно реновиране на два туристически обекта в местността Бодрост край Благоевград,  цялостна реконструкция и укрепване на идентифицирани срутища по продължението на общински път от Благоевград до ски парк Картала, както и създаване на велосипедна алея по продължение на реконструирания път.

На различни локации в Рила е предвидена дребномащабна туристическа инфраструктура, което ще повиши привлекателността и имиджа на туристическата дестинация. Интерактивна карта ще представя съществуващите веломаршрути в обхванатите територии. Ще бъдат разработени нови и общи за територията туристически предложения за маршрути, в които ще се ползват и съвременни технологии като виртуална и добавена реалност. Ще бъдат създадени нови работни места за местното население за работа в туризма. Общата стойност на концепцията е 117 759 805 лева.

В двете обществени обсъждания се включиха представители на всички партниращи организации, които представиха в детайли дейностите си, начинът на тяхното изпълнение и значимостта на предвидените инвестиции за бъдещото развитие на целия регион.

Двете концепции бяха оценени  чрез попълване на анкети в залата. Всички заинтересовани лица също могат да се запознаят с концепциите и да попълнят онлайн анкета за всяка от тях чрез линкове, които са достъпни на страницата на Областен информационен център – Благоевград във Фейсбук, на единния портал eufunds.bg, както и на сайта на Програма „Развитие на регионите“ bgregio.eu.

Обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на Благоевградска област продължават на 22-ри, 23-ти и 25-ти април в Струмяни, Симитли, Гоце Делчев, Гърмен и Белица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//