Министри на ЕС договориха намаляване на консумацията на ток с 10%

Снимка: Infomreja.bg

Съветът на ЕС постигна съгласие да се постави таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на брутната консумация на ток с 10 на сто и с 5 на сто по време на пиковите часове от 1 декември до края на март догодина, съобщава БНР.

Съветът на ЕС постигна съгласие да се постави таван на доходите от 180 евро за мегаватчас за производителите на ток, в т.ч. и посредниците, които използват т.нар. "инфрамаргинални" технологии като възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

Страните-членки постигнаха съгласие за въвеждане на временна солидарна вноска от печалбите на дружествата, преработващи суров петрол, природен газ, въглища и рафинериите. Тя ще се изчислява на базата на облагаемите печалби, както е регламентирано в националните данъчни закони за фискалната година 2022 и/или 2023-та, като в случая има 20 на сто увеличение на средните годишни облагаеми печалби спрямо 2018-та година.

Държавите ще могат да пренасочват тези вноски в помощ на домакинствата и фирмите за смекчаване на последствията от високите цени на тока на дребно.

Мерките са временни и извънредни, те ще влязат в сила от 1 декември т.г. и ще важат до края на следващата.

Очаква се регламентът да бъде приет на писмена процедура в началото на октомври, след което да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила на следващия ден. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK