Макрон, Байдън и ООН осъдиха убийствата от вчера в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН настоя за ефективно независимо разследване

Повече от 110 палестинци се твърди, че са загинали и 760 са били ранени при инцидента с конвой с хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Международната общност отново настоя за незабавно прекратяване на насилието.

Израелски военен говорител заяви, че "хиляди жители на Газа се втурнали към камионите", започнали да се блъскат и да разграбват доставките.

Израелските части стреляли предупредително във въздуха, а по-късно в краката на приближаващите.

Палестинският представител в ООН Рияд Мансур обвини израелските сили, че са стреляли умишлено срещу цивилните, които чакали доставка на помощи на крайбрежен път край град Газа.

"Имаме сведения, че десетки са били застреляни в главата. Не прилича на стрелба във въздуха за удържане на хората при безредици и хаос", посочи той.

Палестински очевидец е обяснил пред Би Би Си, че повечето от жертвите били прегазени, след като водачите на камионите се опитали да продължат напред.

Френският президент Еманюел Макрон осъди стрелбата и призова за справедливост и спазване на международното право, като отново настоя за прекратяване на огъня в Газа. Американският президент Джо Байдън изрази притеснение, че ще бъдат затруднени усилията на международните посредници за постигане на споразумение за временно примирие между Израел и "Хамас".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е шокиран от станалото и настоя за ефективно независимо разследване. Очаква се Съветът за сигурност да обсъди инцидента при закрити врата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK