Спортното министерство награди най-добрите спортисти от 2023 г.

Снимка: БТА

Премиерът Николай Денков беше сред официалните гости

Министерството на младежта и спорта отличи най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията "Спортната слава на България 2023".

Премиерът Николай Денков беше сред официалните гости на събитието, както и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак, много народни представители, президенти на спортни федерации, олимпийски, световни и европейски шампиони и други.

По време на събитието бяха отличени спортистите, завоювали медали на Световни и Европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал е премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева.

"Не знам да опиша колко съм развълнуван, че пред мен има толкова много шампиони. Благодаря на всички вас за лишенията, за усилията, които полагате. Благодаря и на вашите треньори, които стоят зад гърба ви. Тази година е много специална, след 5-6 месеца са олимпийските игри в Париж. Аз съм сигурен, че вашите конкуренти ще треперят, когато се изправите срещу тях. Министерството и държавате ще бъдат зад Вас и затова трябва да се чувствате подкрепени. Ако имате нужда от нещо, ние сме насреща. желая успех през новата година, здраве и сила, напред и нагоре", заяви министър Илиев.

"Уважаеми гости, скъпи спортисти, само преди месец бяхме тук, за да наградим младите спортисти, а днес сме тук да покажем нашето уважение и подкрепа към големите спортисти, нашите шампиони. Вие сте хората, които прославяте България, а ние политиците и българските граждани, се гордеем с вас и като правителство ще ви подкрепяме. Годината е изключителна - олимпийските игри са това, за което всеки мечтае. Всички сме с вас! Ще стискаме палци! За да бъдете успешни в спорта, освен на вашите усилия, разчитате на вашите треньори. Много разчитам, че след това вие ще предадете своя опит на младите", каза в речта си премиерът Николай Денков.

Награждаването започна с връчването на отличията на състезателките по художествена гимнастика. Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова триумфира с абсолютната европейска титла в многобоя, а водените от старши треньора Весела Димитрова и нейните помощнички грации се окичиха със сребро на финала с пет обръча.

Отличени бяха абсолютната европейска шампионка в многобоя от Баку 2023 Боряна Калейн, а Стилияна Николова, която взе бронз в многобоя. На финала на уредите Калейн има сребро на бухалки и бронз на обръч, а Стилияна Николова - сребърното отличие на топка и бронз на лента. На Световното първенство във Валенсия Боряна Калейн добави два сребърни медала на финалите на бухалки и лента. От своя страна Стилияна Николова се поздрави с бронз на топка.

"Благодаря за показаното уважение на цялата държава и по-специално на Министерството на младежта и спорта,з ащото ние спортистите претърпяваме страшно много лишения, преминаваме през страшно много трудности всекидневно, заедно с нашите треньори, и да видим, че нашият труд се оценява и възнаграждава подобаващо е ценно, за което сме много признателни. За мен е изключително удоволствие, че получавам тази награда от Министерството на спорта и удоволствие да представям България на състезания и турнири. Пожелавам на всички спортисти да сбъднат мечтите си през тази година", заяви Боряна Калейн.

От бокса бяха наградени Станимира Петрова, Светлана Каменова, Хавиер Ибаниес и Йордан Морехон.

Легендата на българската лека атлетика Йорданка Благоева отличи спортистите с увреждания Християн Стоянов и Ружди Ружди.

Награди имаше и за най-успешния български спорт на олимпийски игри - борбата. Премии взеха европейският шампион Едмонд Назарян, както Кирил Милов, Семьон Новиков, Юлияна Янева, Биляна Дудова, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова.

"Благодаря за уважението и признанието. Радвам се, че имаме толкова силни спортисти със силен дух. Дано да сбъднем мечатата си и да вземем олимпийски медал в Париж", каза Едмонд Назарян.

От другите спортове отличени бяха Кирил Киров (спортна стрелба, Карлос Насар и Иван Димов (вдигане на тежести), Калина Бояджиева (таекуондо), Йоана Илиева (фехтовка) и Стефани Стоева и Габриела Стоева (бадминтон).

Бяха връчени три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Техни носители станаха звездата на българския тенис Григор Димитров, спортист номер 1 на България за 2022 и 2023 година и вторият българин, играещ в Националната баскетболна асоциация Александър Везенков, както и националният отбор по шахмат за жени в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, който стана европейски шампион.

Отличието на Везенков получи президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков.

"За мен е изключителна чест и удоволствие, и съм силно развълнуван да приема тази награда, това признание, от името на Александър Везенков. Бих искал да пожелая на всички спортисти през тази олимпийска година да постигнат такива успехи, че тя да бъде паметна - не само за тях, а за цяла България", заяви Глушков. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK